Tejsavó

Naponta lenne rá szükséged, ha

  • visszatérő emésztőrendszeri problémákkal küzdesz
  • szív-érrendszeri betegségeket szeretnél megelőzni
  • vércukorszinted ingadozását szeretnéd csökkenteni
  • magas a húgysavszinted
  • édesség utáni vágyad megnehezíti a fogyókúrát
  • szebb bőrt szeretnél
  • könnyen emészthető fehérje hiányzik a táplálkozásodból

Napi 1 kanál belefér?

Élettani hatásai tapasztalatok és kutatások szerint:

A tejsavó a sajtgyártás során visszamaradó nagyon hasznos, kiváló összetételű táplálék.

A tejsavóban található tejcukor (laktóz) és fehérje aránya nagy hasonlóságot mutat az anyatejjel.

A tejsavóban lévő savófehérjék (albuminok, globulinok) bioaktív hatóanyagokban és esszenciális aminosavakban gazdagok, könnyen emészthetők és jól hasznosulnak a szervezetben.

A tejsavó rendszeres fogyasztása hasznos segítséget nyújthat az egyoldalú táplálkozás okozta kedvezőtlen fehérjebevitel ellensúlyozásában.

A tejsavó és a csicsóka egymás jó hatásait felerősítve támogatják a máj és az emésztőrendszerműködését.

Segítik a bél perisztaltikus mozgását, prebiotikus hatásukkal hozzájárulhatnak a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez, a bélpanaszok csökkenéséhez vagy megszűnéséhez, a jó közérzethez, az immunrendszer erősítéséhez.

Fogyasztásukkal csökkenthető a vastagbélrák kockázata.

A népi orvoslás a tejsavót bőrproblémák, gyulladások, székrekedés, immungyengeség, allergia, ízületi betegségek, csontritkulás, depresszió esetén ajánlja.

Diétákhoz, fogyókúrákhoz is jól használható, mert csökkenti az éhségérzetet alacsony szénhidrát- és kalória bevitel mellett is mérsékli a vércukor ingadozását és segíthet meggátolni az izom leépülését.

Számos ellentmondás feszül a tej élettani szükségessége körül. Beltartalmi értékei alapján rendszeres fogyasztása indokolt, ám egyre többen szenvednek a tejfehérjék, és a tejcukor okozta gasztroenterológiai problémáktól.

Fontosnak tartom, hogy néhány szakirodalmi vonatkozást idézzek itt.

Szekunder felnőttkori laktázelégtelenség: Táplálkozási hiányosságokból vagy az emésztőrendszert érintő betegségekből alakul ki, de egyes gyógyszerek alkalmazása is laktázelégtelenséghez vezethet, mivel a nyálkahártya-hámsejtek kefeszegélye minden kóros történés szempontjából igen érzékeny. Gyermek és felnőtt korban egyaránt előfordulhat. Ideiglenes állapot, a betegség megszűnte után ismét van mérhető laktázaktivitás.”
Csapó J. – Csapóné Kiss Zs. (2002): Tej és tejtermékek a táplálkozásban, Mezőgazda Kiadó, Budapest, pp. 302-312.

Az előbbieket igazoló tapasztalat: a bélflóra rendezését követően a megfelelő egészséges étrend betartása mellett, kis adagokban bevezetett tejsavó fogyasztás mellett az emésztés rendeződött. Az első néhány napban jelentkező enyhe hasmenés rövid időn belül megszűnhet. Ellenkező esetben ne folytasd a tejsavó fogyasztását!

A tejcukor, pontosabban a galaktóz, csontosodásban betöltött szerepéről a csecsemőtáplálási szakirodalomban szereplő adatok mellett más forrásokból a következő gondolatokat ismerhetjük meg.

“Egyes vizsgálatok szerint a kalcium abszorpciója megnő, ha a táplálék laktózt is tartalmaz. Ezt a hatást nem magának a laktóznak, hanem a tejsavnak tulajdonítják, amely mikrobiális hatás következményeként jön létre az emésztő rendszerben, és ezért a savanyú tejtermékeknél nagyobb kalcium abszorpciót figyeltek meg. A megnövekedett kalciumabszorpció egyik magyarázata az, hogy a tejsav által létrehozott savas körülmények között a kalciumsók oldhatósága jobb, aminek hatására megnő a hasznosítható kalcium mennyisége. Hatással lehet a megnövekedett abszorpcióra az is, hogy a laktóz oldható komplexet képez a kalciummal, ráadásul a laktóz még a kalcium transzportját is megkönnyíti.”
Szakály, S. (1994): A tejtermékek szerepe az emberi szervezetben kalcium ellátásában

Csontrikulás esetén illetve a csontsűrűség megőrzése érdekében a csicsókás tejsavó sárgarépa-alma instanttal történő fogyasztása minden nap javasolható.

Fogyasztása, felhasználása:


Italként:
Felnőtteknek naponta 2×1 csapott evőkanál Csicsókás tejsavó 2 dl, gyermekek számára 2×1 teáskanálnyi mennyiség 1 dl vízben oldva.

Kitűnően adagolható lisztből és/vagy tejből készített ételeinkhez

Süteményekhez: mind a töltelékek, mind a tészták elkészítésénél egyéb édesítőszerek mellett, ízlés szerint adagolható. Kelt tésztákhoz adagolva segíti a tészta kelését. A házilag sütött kenyér, pogácsák kalácsok, lángosok lazább szerkezetűek lesznek.

Általában minden tésztaféle, így piskóták elkészítésénél is használhatjuk, minden ½ kg liszthez 1 evőkanálnyi csicsókás tejsavó adagolásával.

Főzelékekhez: tálalás előtt az ételbe keverve az sokkal krémesebb és finomabb lesz.

Cukorbetegek számára készített ételekhez – a magas, 65 % -os tejcukor tartalma miatt – körültekintéssel adagoljuk!

 

Napi 1 kanál belefér? 

Tejsavó legfontosabb összetevői:

Ásványi anyagok, nyomelemek: kálcium, kálium, magnézium, vas, mangán, cink, foszfor, réz, szelén
Vitaminok: Folsav,  Kobalamin (B12),  Pantotésav (B5),  Thiamin (B1), Riboflavin (B2), Nikotinsav (B3), Pyridoxin (B6), C vitamin
Aminosavak: fenilalanin, izoleucin, leucin, lizin, treonin, triptofán, valin

Napi 1 kanál belefér? 

Napi 1 kanál belefér? 

Napi 1 kanál belefér?