A hűtött rizs titka

Szerző:

Tudjuk, hogy a magas hőmérséklet tönkreteszi a gyümölcsök, zöldségek értékes hatóanyagainak nagy részét, és azt is, hogy az elkészítés és a feldolgozás mértéke is előnytelen változásokat idéz elő például a vércukoremelő hatás vonatkozásában.
A krumpli elkészítésének legrosszabb módja pl. a krumplipüré…

Aztán itt van a miből-mennyit-mivel-kombinálunk kérdés, amibe az anyagcseretípus „szól bele”.

Ezeken túlmenően van egy izgalmas történet a főzés-hűtés kapcsán!

A megfőzött keményítő típusú szénhidrátot tartalmazó táplálékokban hűtés hatására jelentősen megnő a rezisztens keményítők aránya.

Kérdezheted, hogy ez most jó, vagy rossz? -» JÓÓÓÓÓ 🙂
Miért jó a rezisztens keményítő?

Ellenáll az emésztő enzimeknek, így a vékonybélen emésztés nélkül halad át, miközben táplálékkal elfogyasztott egyéb szénhidrátok felszívódását lassítja, végül pedig értékes tápláléka lesz a vastagbél bélbaktériumainak.
Táplálva és gazdagítva a bélflórát, erősítve az immunrendszert, és a szervezet egyéb fontos folyamatait!

De ezzel még nincs vége a történetnek!
Ahogy a baktériumok megemésztik a rezisztens keményítőket, hasznos vegyületekké alakítják őket, mint pl. rövidláncú zsírsavak közé tartozó vajsav/butirát.

A butirát a bélsejtek számára a legjobb “üzemanyag”.
Ennek köszönhetően az emésztőrendszer működése is javul.
A bélsejtek által fel nem használt rövidláncú zsírsavak, a véráramba jutva tovább vándorolnak a szervezetben (pl. májba is), és különféle jótékony változásokat idézhetnek elő. A folyamat szerteágazó és nagyon izgalmas!

A lényeg persze az, hogy miért jó Neked, ha rendszeresen rezisztens keményítőt tartalmazó ételeket eszel:

  • diéta-barát, mert az eredetihez képest kb. a fele lesz a kalóriatartalma – zseniális 🙂
  • telítettségérzés mellett stabilabb vércukorszintethez segít hozzá;
  • táplálja a bélflórádat, és butiráttá átalakulva bélsejtjeidet is, így a jól működő immunrendszert alapozod vele 🙂
  • javítja a sejtek inzulinérzékenységét!!!
  • lassítja más szénhidrátok felszívódását
  • kisebb inzulinválaszt vált ki, ezzel kíméli a hasnyálmirigyet, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának

Végeredmény: stabilabb, kiegyensúlyozottabb vércukorszint

Látod, milyen jó hatással lesz rád, ha rendszeresen fogyasztod?

Terápiás szerepe röviden összefoglalva:

  • táplálékintoleranciák megelőzésében és kezelésében
  • emésztőrendszer regenerációjában
  • különböző gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn, Colitis) és az IBS kezelésében,
  • inzulinrezisztencia esetén
  • hormonális problémák esetén

Ha úgy érzed, hogy szuper jól működik a szervezeted, nem vagy sem glutén, sem tejcukor-érzékeny, akkor is használd ki a jó hatásokat, mert bizony azok az élelmiszerek, amiket elfogyasztasz előbb-utóbb nyomot hagynak az emésztőrendszeredben.

Lassan, alattomosan dolgoznak…
De nem kell megijedni, van csomó jó dolog, pl. ez is, amivel a jövőben is élvezettel táplálhatod magadat 🙂

Gondoltad volna, hogy a fent leírt hatások már a fehér rizsnél is érvényesülnek?

Pedig a fehér rizzsel az a probléma, hogy a pelyvás héj alatti korpa és csíra részt is lekoptatják, ami az értékes tápanyagok többségét tartalmazza (esszenciális aminosavak, szelén, magnézium, mangán, foszfor, réz, és kálium, B vitaminok), illetve az értékes rosttartalmától is megfosztva, végül egy finomított szénhidrátot kapunk, aminek magas a glikémiás indexe, így a vércukorszintet gyorsan emeli!

Fantasztikus, hogy a főzés utáni visszahűtés ilyen csodára képes a keményítő tartalmú alapanyagoknál!

DE miért ne legyen ennél még jobb?

Javasolt alapanyagok:

  • barna basmati rizs, fehér basmati rizs, de a hétköznapi rizs keményítőtartalma is így működik.
  • rizstej
  • csipet só
  • stevia, eritrit, glicin (természetes aminosav, nincsen mellékíze, édessége nagyjából a cukoréval megegyező, „hőálló”)
  • WellVital instantok a megkoronázásához

Elkészítés:

Megfőzöd a rizst, és utána 12-24 órára a hűtőbe teszed.

Aztán készülhet is belőle mindenféle csoda.
A WellVital instantoknak köszönhetően – pár szem gyümölcs helyett – akár 30-40-50 dkg gyümölcsöt, sőt zöldséget! is elfogyaszthatsz egy finom desszert részeként. 
Keverhetsz bele egy kiskanál Nektár koncentrátumot is lekvár helyett 🙂

 

    Instantos csoki bonbonok

    A jó minőségű csokoládé bővelkedik antioxidáns flavonoidokban, WellVital instantok nemcsak különleges ízvilágot varázsolnak, hanem tovább növelik az egészségre gyakorolt jó hatást.

    Répatorta

    Szuper finom, zamatos kevert sütemény, ami a felhasznált alapanyagok, a fűszerek, és a krém összeállításától függően változatos ízélményeket ad. Készítheted ünnepi alkalomra, és a hétköznapok örömére egyaránt.

    Fehér csokis kókuszgolyó

    Sütés nélküli gyors recept, melynek különlegességét a fehér csoki és a bogyós gyümölcsök ízharmóniája és és a sok antioxidáns adja.

    Indítsd a napot meleg zabkásával!

    A testet-lelket melengető reggeli áthangolja az egész napodat. WellVitallal a rohanás közepette is olyan finomságot varázsolhatsz, ami felülmúlja, amit egy egészséges reggeliről valaha gondoltál.

    Cupcake

    Színes-krémes cupcake csodák ételfesték nélkül, valódi gyümölcsök, zöldségek természetes színeivel és komplex hatóanyagaival…

    WellVital kekszgolyó

    Sütés nélkül, gyerekjáték az elkészítése. Az alaprecept hozzávalóit szinte biztosan megtalálod otthon. A WellVital instantokkal ízletes, értékes, különleges finomság.

    Mindenmentes omlós keksz falat

    A legegyszerűbb mindenmentes omlós keksz recept! Minden összetevője jót tesz az emésztésnek.

    Egészséges „gumicukor”

    Egészséges, cukor nélküli finomság, nyers gyümölcsök, zöldségek felhasználásával. Minden ízében természetes és gyorsan elkészíthető!

    Csicseriborsókrém felturbózva

    Ízletes, színes céklával, zellerrel, sárgarépával felturbózott, élettel teli csicseriborsó krém.

    Keksz-szalámi

    Generációk kedvence. Retro édesség, ami szuper-egészséges desszertté válik az instantoknak köszönhetően. Sütés nélkül, könnyen, gyorsan 🙂

    0 hozzászólás

    Miért fogod szeretni a WellVitalt?
    Ide kattintva megtudod a részleteket.

    A KEZDŐ LÉPÉS, HOGY AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS SIKERTÖRTÉNET LEGYEN

     

     

     

     

     

     

    Instantos csoki bonbonok

    A jó minőségű csokoládé bővelkedik antioxidáns flavonoidokban, WellVital instantok nemcsak különleges ízvilágot varázsolnak, hanem tovább növelik az egészségre gyakorolt jó hatást.

    Répatorta

    Szuper finom, zamatos kevert sütemény, ami a felhasznált alapanyagok, a fűszerek, és a krém összeállításától függően változatos ízélményeket ad. Készítheted ünnepi alkalomra, és a hétköznapok örömére egyaránt.

    Fehér csokis kókuszgolyó

    Sütés nélküli gyors recept, melynek különlegességét a fehér csoki és a bogyós gyümölcsök ízharmóniája és és a sok antioxidáns adja.

    Indítsd a napot meleg zabkásával!

    A testet-lelket melengető reggeli áthangolja az egész napodat. WellVitallal a rohanás közepette is olyan finomságot varázsolhatsz, ami felülmúlja, amit egy egészséges reggeliről valaha gondoltál.

    Cupcake

    Színes-krémes cupcake csodák ételfesték nélkül, valódi gyümölcsök, zöldségek természetes színeivel és komplex hatóanyagaival…

    WellVital kekszgolyó

    Sütés nélkül, gyerekjáték az elkészítése. Az alaprecept hozzávalóit szinte biztosan megtalálod otthon. A WellVital instantokkal ízletes, értékes, különleges finomság.

    Mindenmentes omlós keksz falat

    A legegyszerűbb mindenmentes omlós keksz recept! Minden összetevője jót tesz az emésztésnek.

    Egészséges „gumicukor”

    Egészséges, cukor nélküli finomság, nyers gyümölcsök, zöldségek felhasználásával. Minden ízében természetes és gyorsan elkészíthető!

    Csicseriborsókrém felturbózva

    Ízletes, színes céklával, zellerrel, sárgarépával felturbózott, élettel teli csicseriborsó krém.

    Keksz-szalámi

    Generációk kedvence. Retro édesség, ami szuper-egészséges desszertté válik az instantoknak köszönhetően. Sütés nélkül, könnyen, gyorsan 🙂