Naponta lenne rá szükséged, ha
- szív-érrendszered fiatalos, egészséges állapotát hosszú távon meg akarod őrízni. 30 felett nagyon ajánlott!
- már keringési zavarokban, mikroszkopikus vérzékenységben, visszértágulatban szenvedsz
- magas a vérnyomásod
- magas a triglicerid- és koleszterin szinted
- hajlamos vagy lábdagadásra, ödémásodásra
- szemed egészségét óvnád
- szeretnéd tenni a szürkületi vakság, a szürke hályog, a zöldhályog, a cukorbajból eredő látási zavarok ellen
- el akarod kerülni a cukorbetegség szövődményeit
- babát vársz
- vérszegény vagy
- immunrendszered védekezőképességét akarod növelni
- szervezeted méregtelenítését támogatnád
- hajlamos vagy vesekőképződésre, vagy vesehomokod van
- köszvény, reuma kínoz
- gyakran felfázol és szenvedsz húgyúti fertőzésben
Napi 1 kanállal megennél?
Élettani hatásai tapasztalatok és kutatások szerint:
Korszerű laboratóriumi analitikai módszerek igazolják, hogy az áfonya és feketeribizli olyan hatásos vegyületeket tartalmaznak, melyeknek érfalvédő, érelmeszesedést gátló, vérnyomáscsökkentő hatással bírnak.
Rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető a magas triglicerid– és koleszterinszint
Az antociánok javítják a vénák, artériák, kapilláris erek falának rugalmasságát, hozzájárulnak az egészséges állapot fenntartásához, csökkentik a hajszálerek törékenységét.
A kapilláris erekre hatva, segítik megőrízni a szemfenék érhálózatának épségét, és közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.
Fogyasztásával megelőzhető, hogy a csarnokvízben káros fehérjeelváltozások menjenek végbe.
Antociánok szabadgyökfogó hatásuknak köszönhetően szemvédő.
Vértisztító, vizelethajtó hatásuknál fogva kiváló méregtelenítő gyümölcsök, és segítenek a különböző bőrproblémák (kiütések, ekcéma, pikkelysömör stb.) csökkentésében.
Ásványi sóik semlegesítik a savas bomlástermékeket. A vizeletet alkalikussá teszik.
Vízhajtó tulajdonságuknak köszönhetően fokozzák a nátrium ürülését, a szervezet számára fontos káliumét viszont nem.
Áfonya legfontosabb összetevői:
Ásványi anyagok, nyomelemek: kálium, kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor
Vitaminok: A-, B1- C- és D-vitamin, pantoténsav és nikotinamid, niacin
Színanyagok: antociánok, proantociánok, leukoantociánok, kvercetin, kvercetin, naringenin, flavonolok és származékaik, karotinoidok, katekinek,
Egyéb növényi összetevők: különféle gyümölcs savak ( pl.almasav, citromsav), pektin flavonoid- és iridoid vegyületek
Fontos vegyület a “neomirtillin” egy úgynevezett növényi inzulin.