Alma

Naponta lenne rá szükséged, ha

  • székrekedésed van 
  • vérhas, vagy bélfertőzésed van
  • emésztési problémáid vannak, hiszen az almasav a belek és a máj működésére is jótékony hatást fejt ki
  • a szervezeted túlterhelt és támogatni kell a méregtelenítő funkciókat
  • tehermentesíteni kell a vesét
  • a szervezeted hajlamos a vese- és húgysavképződésre
  • köszvényes vagy
  • magas a koleszterinszinted
  • magas káliumszinted
  • magas a vérnyomásod
  • fogyókúrázol
  • sokat és erőteljesen használod az agyad, szellemi tevékenységet végzel

Napi 1 kanál belefér?

Élettani hatásai tapasztalatok és kutatások szerint:

“Naponta egy alma az orvost távol tartja.”

A népi hagyomány a gyógynövények közé sorolta a vérhas és a bélfertőzések gyógyszereként.

Jótékony hatása tapasztalható ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés esetén is.
Az alma fogyasztása elősegíti a más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok enzimek felszívódását, érvényesülését szervezetünkben.
 Nagyon gyorsan emészthető, szakemberek egy része úgy tartja, hogy azon gyümölcs, amit más ételekkel együtt is ehetünk.
Mindig vedd figyelembe szervezeted egyéni, sajátos működését.
A népi gyógymódok szerint gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.

Az alma, mint gyümölcs savas ugyan, de szerves ásványi anyag összetétele semlegesítik a fehérjék bomlástermékeiből származó savakat. 
Tapasztalatok igazolják, hogy ritkább a köszvény előforulása azok között, akik sok almát fogyasztanak.

Tisztítja a húgyutakat. Rendszeres fogyasztása előnyös akkor is, ha vesekőképződésre vagy hajlamos.

Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.
A népi gyógyászat alma fogyasztását javasolta a tüdő egészségének megőrzése érdekében.
Az Aberdeen Egyetemen végzett kutatás szerint, az antioxidánsban és vitaminokban gazdag étrend segíthet megelőzni az asztmás betegségek kialakulását.
A kutatók gyermekek vizsgálatakor azt találták, hogy az almalé fogyasztása enyhíti a tüneteket.
Dr. Peter Burney az almában található flavonoidok légutakban kifejtett gyulladáscsökkentő hatását feltételezte.
“Holland és skót orvosok által végzett kutatási eredmény szerint terhesség alatt a rendszeres almafogyasztás csökkenti a gyermekben az asztma kialakulását. A tanulmányban több mint 1200 gyermeket figyeltek meg. Végigkövették a terhesség alatt az édesanya táplálkozási szokásait, majd kérdőívek segítségével és orvosi vizsgálatokkal ellenőrizték a gyerekek egészségi állapotát. Végül megállapították, hogy azon anyák, akik a várandósság ideje alatt rendszeresen almát fogyasztottak születendő gyermekükben csökkent az asztma kialakulásának kockázata.” webbeteg.hu

Azonban a kutatások még nem értek véget, mert a kutatók úgy gondolják, hogy önmagában az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás nem elegendő magyarázat a fentiekre, így a jövőben biztosan találnak még valamit az almában (igaz ez a többi növényre is), ami a jótékony hatásokat eredményezi.
Az almában található flavonoidok egyes vizsgálatok szerint csökkentik a rossz koleszterin szintjét, hozzájárulva ezzel az érelmeszesedés megelőzőséhez.
Szív érrendszer szempontjából az alma kiváló ásványianyag összetétele (gazdag káliumban) segíthet a vérnyomás szabályozásában és csökkentheti a stroke kockázatát.

Almapektin élettani hatásai tapasztalatok és kutatások szerint:

Székrekedés és hasmenés esetén egyaránt ajánlott. Tanulmányok igazolják, hogy hasmenés esetén a bélben olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint védő réteggé alakítják a hurutos bélnyálkahártyák felszínén. A székrekedés enyhülését salakképző anyagai révén segíti a pektin.
Hozzájárulhat a belek hatékony tisztulásához, bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez, hiszen az almapektin kiváló tápláléka a vastagbélben található jótékony baktériumoknak. Ezáltal az immunfolyamatokat is támogatja, így számos betegségben illetve azok megelőzésében nyújthat segítséget.
Dr. Dieter Schrenk vezette kutatások kimutatták, hogy az almapektin javítja a bélnyálkahártya egészségét növeli a bélben termelődő méregtelenítő enzimek mennyiségét, és arra a következtetésre jutottak, hogy a pektinben gazdag alma rákmegelőző hatást fejt ki a vastagbélben.
Megköti a bélben a rákkeltő (karcinogén) anyagokat, így csökkentheti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát. Az alma pektin anyaga segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket.
A pektin természetes úton harmonizálja a koleszterinszintet, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül.

Cukorbetegeknek is javasolt a fogyasztása.

Alma legfontosabb összetevői:

Ásványi anyagok, nyomelemek: kálium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, cink, réz
Vitaminok: C-, A-, B1-, B2-, B6- vitamin, niacin, folsav,
Fitonutriensek:  flavonoidok (kvercetin), fenolsavak, kondenzált taninok
Egyéb növényi alkotók: pektin (részletesen lejjebb)

Napi 1 kanál belefér? 

Napi 1 kanál belefér?