Csontjaink egészségéért

Szerző:

A Csontritkulás Világnapja alkalmából nem a népegészségügyi gondokról írok, hanem arról, milyen sokat tehetünk gyermekünk, idős szüleink, és persze saját csontozatunk egészsége érdekében. Szülőként már a kezdetektől nagyon tudatosan kell támogatnunk gyermekünk intenzív növekedését az erős és teherbíró csontozat kialakulása érdekében. Serdülőkor ebből a szempontból is nagy odafigyelést igényel, mert nagyjából 2 év alatt épül fel a felnőttkori csonttömeg negyede. A felépítő folyamatok 25-30 éves korig, a maximális csonttömeg eléréséig, vannak túlsúlyban. Ezzel gazdálkodhatunk életünk hátralévő részében. Megfelelő életmóddal sok évtizeden át őrizhetjük a folyamatosan újjáépülő, átalakuló csontrendszerünk teherbírását, és a változókori hormonális változások illetve az időskori természetes csontlebontás mellett is megelőzhetjük a csontok fokozott törékenységét, hozzájárulva egy sokkal élvezhetőbb életminőséghez.

Csontsűrűség csonttömeg osteoporozis

A csontozat minőségét az örökletes tényezők mellett, elsősorban a helyes táplálkozás, egészséges bélflóra, a harmonikus hormonális működés, a rendszeres testmozgás határozza meg.

Egészséges táplálkozás

Étrend szempontjából többnyire kalciumban gazdag, megfelelő A-, C- és D-vitamin-tartalmú étrend javaslatával találkozunk. Legfontosabb kalciumforrásként a tejet és tejtermékeket szokták emlegetni. Ennek fogyasztásában ne ess túlzásokba, és mindenképpen figyelj a szervezet jelzéseire. Érdemes tej helyett a joghurt, kefír, túró, tejföl jó minőségű alternatíváiban gondolkodni.

Nálunk évek óta nagyon bevált a WellVital Sárgarépa-alma instant fogyasztása. Ennek jó hatását a idős dédimamánk 1 éven belül ismételt csontsűrűség-vizsgálatának eredményei is igazolták, a papíron kívül pedig egy törés nélküli ijesztő esés. A sárgarépa fogyasztása akkor is nagyon előnyös, ha vesekőképződésre vagy hajlamos, és persze rengeteg egyéb jó hatásra számíthatsz, ha rendszeresen eszed, de ezúttal koncentráljuk csak a csontépítő hatására!

Miért működik ilyen jól?
A táplálékban lévő kalcium ugyanis összetett folyamatok során beépül a csontokba! Kezdeti lépésként a tápcsatornából kell felszívódnia, de ennek hatékonysága nagyban függ egyéb összetevők jelenlététől is. Szükséges, hogy a táplálékunk a kalcium mellett megfelelő arányban tartalmazzon magnéziumot, foszfort, bizonyos vitaminokat, valamint a csont rugalmas szövetét alkotó kollagéneket is.

A magnézium legjobb forrásai a friss, nyers zöldségek, gyümölcsök. Nagyon nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot például a cékla és sárgarépa.

A D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához és beépüléséhez. Ügyelj a megfelelő bevitelre, jó idő esetén pedig élvezd a napsütést! Egyél rendszeresen csicsókát, mert inulin tartalma segíti a D-vitaminnak a bélben történő felszívódását.

A kalcium beépülése a csontokba az osteocalcin nevű enzim segítségével történik, ami K-vitamin jelenlétében aktiválódva válik képessé a kalcium hatékony szállítására és a csontállományba való beépítésre. Vizsgálatok igazolták, hogy alacsony K1- és K2-vitamin szint csökkent csontsűrűséget eredményez, a vele járó veszélyekkel együtt. K1-vitamint (fillokinon) táplálékkal tudjuk magunkhoz venni, a K2-vitamint viszont a szervezetünk állítja elő.

Egészséges bélflóra

A tápcsatornából az egészséges bélflórának köszönhetően sokkal több tápanyag és ásványi anyag tud felszívódni. Az egészséges bélflóra állítja elő a szükséges mennyiségű K2 vitamint.
Tégy meg mindent bélflórád egészségének helyreállításáért, és tápláld prebiotikumokkal minden nap!

Kiváló táplálék a hasznos bélbaktériumoknak a csicsóka, és a tejsavó. Mi ebben a formában fogyasztjuk: Csicsókás tejsavó, Csicsóka instant, BellyWell instant

Hormonális egyensúly

A nőknél a menopauza utáni ösztrogén-szint csökkenés miatti csonttömeg-veszteség különösen számottevő. Vizsgálatok szerint, ha egy nő az élete során szabályos menstruációs ciklusnak örvend, illetve életmódjának köszönhetően későn lép változó korba, akkor csökken a csontritkulás kockázata.
2004-ben bizonyították japán tudósok, hogy a gránátalmában lévő hatalmas mennyiségű fitoösztrogén enyhíti a változókori tüneteket, és ezzel együtt jó hatással van a csontsűrűségre is.

Ezek a fitoösztrogének segítenek enyhíteni a jellegzetes premenstruációs tüneteket is. A gránátalmában lévő zsírsavak hozzájárulnak az immunrendszer és az anyagcsere szempontjából fontos prosztaglandinok (hormon) termelődéséhez is. A női ciklus bizony bonyolult szabályozás, de helyes életvitellel sokat tehetünk a hormonális egyensúly fenntartásáért.

Teher alatt nő a pálma…

Érvényes a latin közmondás, hiszen az izmokhoz hasonlóan a csont állománya és szerkezete is a szükségletekhez alkalmazkodik. A terhelés serkenti az építő folyamatokat, de ha tartósan csökken az igénybevétel romlik a csontozat teherbírása, és felgyorsul a leépülés. Az úszás, kerékpározás kiválóan edzik a keringést, de csontok teherbírására nem hatnak. A csontozat szempontjából szükséges, hogy a testsúlyunkat a csontokra terheljük, ezért jó hatású pl. a futás, a túrázás, a nordic walking, a gyaloglás, a tánc, a labdajátékok, a tenisz.

A sarkunk peremén középen található a reflexológia egyik fontos pontja, a Kalcium-pont. Napi pár perc sarkon járással is segítjük a kalcium beépülését. Intenzitását érdemes finoman növelni. Tegyünk meg minden annak érdekében, hogy a gyermekek minél többet szaladgáljanak!

Lehetőség szerint kerüld, vagy kompenzáld!

 • magas foszfor tartalmú élelmiszereket, üdítőket és az alkoholt, amelyek akadályozzák a kálcium hasznosulását, illetve fokozzák a szervezetből való kiürülését.
 • A koffein tartalmú italokat, mert vízhajtó hatásuknál fogva fokozhatják a kalciumvesztést.
 • A túl magas kalciumbevitelt (pl monokomponensű tabletta formájában) csökkenti a magnézium felszívódását.
 • Sok gyógyszer tartós szedése negatívan hat a csontanyagcserére Vízhajtók: fokozzák a vesén keresztüli kalciumvesztéstpéldául A heparin, az aluminiumtartalmú gyomorsavlekötők, az epilepszia elleni gyógyszerek, az asztma-, reumatoid artritisz- és pikkelysömör (psoriasis) kezelésére használatos szteroid tartalmú gyógyszerek tartós szedése növeli a csontritkulás rizikóját. Mindig olvasd el a betegtájékoztatót, ismerd meg a szedett gyógyszer ismert mellékhatásait.

Lépj időben és csökkentsd a kockázatot táplálkozással és mozgással! .f

Mit (t)ehetsz még?

 • Nassolás helyett csipegess kalciumban gazdag tartalmú mandulát, diót!
 • Fogyassz rendszeresen sárgarépát, céklát, brokkolit, sóskát, káposztát, gránátalmát.
 • Az alma hatásai között említik, hogy elősegíti más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok, enzimek felszívódását.
 • Magas foszfortartalmú italok helyett készíts WellVital Citrom, Erdei gyümölcs, Gránátalma instantból üdítőt és élvezd egészséges italod jótékony hatásait!

Összefoglalva: a WellVital termékek

 • nem hasonlíthatók a szintetikus étrendkiegészítőkhöz, amelyekből stabil szerves kötés nélkül az ásványi anyagoknak csak mintegy 1-9%-a szívódik fel, abszorbeálódik a bélcsatornából.
 • nagyon magas tápanyagtartalmat kínálnak roppant könnyen felszívódó formában, még a nyers változatnál is előnyösebben! Nem jelentenek akadályt a zöldségek-gyümölcsök erős növényi sejtfalai sem, hiszen a gyártástechnológiának köszönhetően ezeket már nem tartalmazzák az instantok. Nem akadály az időskori lelassult anyagcsere, a rosszabb emésztés, még a bélflóra problémák sem…
 • természetes, komplex és szerves, tehát EGÉSZ! Hatékonyságát tekintve pedig: CSUDA 🙂
 • Nagy mennyiségben, minden nap, egyszerűen fogyasztható.

A wellvital.hu-n megmutatom neked, hogy az egészség természetes állapotunk, a folyton változó körülmények és a felgyorsult élettempó mellett is.
Gyümölcsökkel, zöldségekkel – étrendkiegészítők nélkül –élvezetesen, kényelmesen, praktikusan a mindennapokban.
Szeretettel ajánlom neked, ha számodra is első a családod és a magad egészsége, miközben számtalan más feladatban is helyt kell állnod.