Naponta lenne rá szükséged, ha
a fehérjék emésztése gondot okoz
fogyókúrázol
csökkentenéd az édesség utáni vágyad
a gyomornyálkahártyád regenerációra szorul
fel kell gyorsítani az anyagcseréd
extra C vitaminra van szükséged
vérszegénységben szenvedsz
tüdőgyulladásban, és meghűléses betegségben szenvedsz
váladék képződik a légutakban
gyakran köhögsz
javítani kell a vörösvérsejtjeid oxigénszállító képességét
fel kell turbózni a gondolkodásod
magas a vérnyomásod
izom, vagy ízületi gyulladásod van
szeretnéd megelőzni a csontritkulást
szeretnél szebb bőrt
Élettani hatásai tapasztalatok és kutatások szerint:
Az ananászban található bromelin kiemelkedően sokrétű, klinikailag igazolt élettani hatással bíró enzimcsoport:
gyulladáscsökkentő, pl. staphylococcus ellen
fokozza a citokinek termelését (TNF-alfa, IL-1-beta, IL-6, IFN-alfa)
direkt módon aktiválja a T sejteket
növeli az antibiotikumok felszívódását, így hatékonyságát
nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő (direkt módon gátolja a prosztaglandin 2-t), allergiás eseteknél jótékony hatású
asztma és bronchitis esetén oldja a mukoid réteget
erőteljes gyulladáscsökkentő hatása érvényesülhet különböző gyulladásos esetekben: vénás, arthritis, aranyér, bél, orrmelléküreg, bőr
sérüléseknél, zúzódásoknál fájdalomcsillapító hatású – sportolóknak
gátolja a vérrögképződést
fokozza az emésztést
tüdő- és petefészekráknál az elsődleges tumor méretét csökkentheti, gátolhatja az áttét képződését
Ananász legfontosabb összetevői:
Ásványi anyagok, nyomelemek: kálium, magnézium, mangán, kálcium, réz
Vitaminok: C, B1, B2, B6, B9 – Folsav, B3 – Niacin, B7 – Biotin, Cholin, H-vitamin
Színanyaga: kriptoxantin
Fontos alkotója: a fehérjebontó enzim, a bromelin