Naponta lenne rá szükséged, ha
-
gyulladásos problémáid vannak
-
természetes módon szeretnéd a szervezeted a rákmegelőzésben vagy a kezelésben támogatni
-
szív-és érrendszeri betegségben szenvedsz, vagy elkerülnéd azokat
-
magas a koleszterinszinted
-
vérrög képződésre vagy hajlamos
-
stroke-od volt, vagy komoly a rizikója
-
cukorbeteg vagy
-
könnyen utolérnek a különféle fertőzések
-
labilis a hormonháztartásod
-
változókorba léptél
-
csontritkulásban szenvedsz, vagy örökletes tényezők miatt fokozott figyelmet kell fordítanod a megelőzésre
-
sokszor érzed magad levertnek, depisnek
-
bőr, haj és körömproblémákkal küzdesz
-
ekcémás, acnés, pattanásos, vagy pikkelysömöröd van
Élettani hatásai tapasztalatok és kutatások szerint:
Az elmúlt évtizedben számos tanulmány számolt be a gránátalma antioxidáns, antikarcinogén és gyulladásgátló tulajdonságairól, elsősorban a rákmegelőzés, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a bakteriális fertőzések, antibiotikum rezisztencia területén. Klinikai vizsgálatok szerint a gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkentette a káros LDL koleszterin szintjét, illetve szignifikánsan növelte a hasznos HDL koleszterin mennyiségét a vérben.
A gránátalma magas koncentrációban tartalmaz polifenolokat, melyekről igazolták, hogy csökkentik a szív- és érrendszeri károsodások esélyét a magas kockázatú betegeknél, elsősorban a vérlemezkékre kifejtett hatásukkal.
Csökkentheti a vér sűrűségét és a vérrög képződési hajlamot is. Ehhez a pozitív hatáshoz hozzájárul a gránátalma K-vitamin tartalma is.
A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest.
A gránátalma kálium tartalma is fontos szerepet játszhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.
Vizsgálatok szerint a magas káliumtartalmú ételek fogyasztásának köszönhetően átlagosan 19%-kal csökkent a stroke (agyvérzés), 8%-kal pedig a szív nagy ereit érintő koronáriabetegségek kockázata.
Antioxidáns hatású növények és élelmiszerek a rákkutatásban is egyre nagyobb figyelmet kapnak, amelyek hatóanyagaik révén képesek felvenni a harcot a szabadgyökök károsító hatásaival szemben.
A gránátalma flavonoidjairól már bizonyították, hogy csökkentik a tumor környékén történő érképzést (angiogenezist), így szerepet játszhat a tumorok vérellátásának csökkentésében, ezzel együtt a tumoros sejtek tápanyagellátásának csökkentésében.
Antioxidáns hatású vegyületek a kutatások eredményei szerint a tumoros sejtek pusztulását idézhetik elő, javíthatják az egészséges sejtek túlélését, megakadályozhatják a tumorok növekedését és átterjedését.
A gránátalma az ellagsavnak nevezett természetes anyag leggazdagabb forrása.
Donald Yance, a táplálkozás-tudomány szakértője a Herbal Medicine, Gyógyulás és Rák című könyvében ezt írja: “az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal, hogy a génen ideiglenesen odakötődik a DNS funkcionális oldalához, elhárítva ezáltal az oxidatív gyökök káros hatását”. Számos kutatás zárult bíztató eredménnyel.
Labóratóriumi vizsgálatok a gránátalmából kivont hatóanyagok előnyös hatását mutatták ki a a tüdő-, a vastagbél-, prosztata és mell- és bőrrák vonatkozásában (wisconsini kísérlet).
Az indiai gyógyászatban hormon háztartás szabályozására használják.
Fitoösztrogén tartalma miatt változókorral járó, illetve premenstruációs tünetek mérséklését segítheti.
A gránátalma ösztrogénhez hasonló, hormonszerű fitoösztrogén vegyületének hatására csökkenhetnek a klimaxos panaszok, enyhülhetnek a depresszió tünetei is, ugyanis az ösztrogén hormon segít szabályozni a hangulatot és befolyásolja a szerotonin szintet is.
A menupauzában a lecsökkenő ösztörgénszint, ami a csontsűrűség romlását is magával hozza.
Grátnátalma fogyasztásával a csontritkulással járó problémák is megelőzhetők, mérsékelhetők (Journal of Ethnopharmacologyban 2004)
A gránátalma K-vitamin tartalma nemcsak a véralvadásban játszik fontos szerepet, hanem az egészséges csontozat fenntartásában is.
Igazolták a gránátalma baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is.
Így a gyakori bélrendszeri candida problémák esetén is javasolt a fogyasztása.
Ugyancsak az indiai gyógyászat javasolja a gránátlama használatát az egészséges haj és köröm érdekében.
A gránátalmában természetes összetevői hatékonyan csökkenthetik az ekcéma, az acne és a pikkelysömörtüneteit.
Gránátalma legfontosabb összetevői:
Ásványi anyagok, nyomelemek:
kálium, vas, foszfor
Vitaminok:
C, E, K, B-vitaminok: folsav, riboflavin, tiamin, niacin (fontos a depresszió kezelésében is)
Növényi színanyagok egész tárháza:
polifenolok (tanninok, kvercetinek, antociánok)
Legfontosabb polifenolja: ellagsav
Egyéb fontos növényi hatóanyagok: punicinsav, fitoösztrogének