Naponta lenne rá szükséged, ha
- ízületi fájdalmaid vannak
- fejfájós vagy
- hajlamos vagy a gyulladásos betegségekre
- jelentős fizikai terhelést kell elviselned
- nagyon könnyen elfáradsz
- javítani szeretnéd az emésztésed
- magas a koleszterinszinted
- erősíteni akarod az érrendszered
- 2. típusú diabetesed van
- szeretnéd felturbózni a májad és veséd működését
- vastagbélrák kialakulásától tartasz
- sokáig fiatalos akarsz maradnikönnyen kapsz el bakteriális és gombás fertőzéseket
- rosszul alszol
Napi 1 kanállal megennél?
Élettani hatásai tapasztalatok és kutatások szerint:
Antioxidáns hatású flavonoidjai enyhíthetik az izületi megbetegedés okozta fájdalmakat, illetve a fejfájást.
Az antocianin véd az oxidatív károsodástól, gátolja a gyulladásos folyamatokat és a fájdalomérzet kialakulásában szerepet játszó enzimeket (ciklooxigenáz-1 és -2) amelyek egyébként a nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek mint az aszpirin és az ibuprofen célpontjai.
A megfelelő izomműködést kalcium és kálium segíti, magnézium tartalma pedig hozzájárul a fáradtságés a kifáradás csökkentéséhez, valamint az elektrolit egyensúly fenntartásához.
Vértisztító hatású, serkenti a máj- és a vese működését.
A meggy rendszeres fogyasztása csökkenheti a szervezetben a triglicerid-, húgysav-, valamint a koleszterinszintet.
A gyümölcsben lévő antocianinok a COX enzimek és a vastagbélrák növekedésének gátlásában vesznek részt, emellett az artériák falát is védik a különféle sérülésektől.
A gyümölcsben található melatonin fontos antioxidáns vegyület, melynek gyulladáscsökkentő és öregedést gátló hatásai vannak.
Baktericid és fungicid tulajdonságát vizsgálatok bizonyítják.
Pl. a magyar meggyfajták levei képesek elpusztítani a humán szervezet számára igen káros, az antibiotikumoknak ellenálló P. aeruginosa és a K. p. pneumoniae baktériumfajt.
A gyümölcsben található biológiailag aktív hatóanyagok számos opportunista baktériummal szemben hatásosak, míg a jótékony Lactobacillus spp. fajokra hatástalannak bizonyultak.
Antocianinnal kapcsolatos vizsgálatok, kísérletek ígéretesnek mutatkoznak a következő vonatkozásban is:
a 2. típusú (nem inzulinfüggő) diabetes megelőzése
cukorbetegeknél vércukorszintet kontroll alatt tartására
(még nem ismert a hatásmechanizus, amellyel az antocianinok kiváltják az inzulin megnövekedett termelését)
A jó alvásért:
A meggylé természetes forrása a melatoninnak, annak a hormonnak, amelyik szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust. A meggyről kimutatták, hogy a sejtekben meggátolja a triptfán-bontó enzim működését, ezáltal növeli a triptofán (esszenciális aminosav) jelenlétét, amiből a szerotonin keletkezik, ami szintén hozzájárul a jó alváshoz.
A melatonin és a triptofán kombinációja teszi olyan különlegessé a meggyet a jó alvás biztosításában.
.
Meggy legfontosabb összetevői:
Ásványi anyagok, nyomelemek: kalcium, kálium, magnézium, vas, cink
Vitaminok: A-, B1-, B2-, C-vitamin
Polifenolok tárháza: flavonoidok közül antocianinok, csersav
Melatonin
(Az emberi szervezet által is termelt hormon, ami az alvás szabályozásáért felelős.
Gyulladáscsökkentő és öregedésgátló hatást is tulajdonítanak neki.)