Keksz-szalámi
Igazi retro finomság, nem véletlen, hogy generációk kedvenceként emlegetik.
Azért készítettem el, hogy sütés nélkül, könnyen gyorsan készíthető desszert ötletet adjak. Jól jön, ha időszűkében vagy a teendők szorítása miatt, vagy ha úgy döntöttél, nem feszülsz bele a készülődésbe, és az időd nagyobb részét, a figyelmedet a szeretteidnek szenteled.
Nekem az is fontos szempont volt, hogy Áronnal izgalmas közös időtöltés is legyen egyben.
Egyébként az sem mellékes, hogy az alaprecept hozzávalóit szinte biztosan megtalálod otthon.
Különlegesen finom és nagyon egészséges szuperdesszertté az instantok teszik.
Kipróbáltan passzolnak hozzá a következők, de bátran kísérletezz!
Cékla-sárgarépa instant (édes), Gránátalma instant (édes), Áfonya-feketeribizli instant (fanyar), Bodzabogyó instant (fanyar)
Az nem nagy felfedezés, hogy a sötét bogyós gyümölcsök (áfonya, feketeribizli, bodzabogyó) nagyon passzolnak a keserű csokoládéhoz, de lehet, hogy a cékla kapcsán már kicsit felhúzod a szemöldököd, és arra gondolsz, na ezt az én gyerekem, vagy a férjem tutira nem enné meg!
Hidd el, nem lesz gond, bátran próbáld ki!
Én már számtalanszor teszteltem 🙂
A Cékla-sárgarépa instantot ki nem hagynám csokis receptekből! Persze ugyanez vonatkozik a Gránátalma instantra is.
Miért érdemes kipróbálnod ezt a receptet instantokkal?
+ 3 evőkanál instanttal több mint 1 kg-nyi nyers gyümölcs-zöldség hatóanyagával gazdagítottad ezt az egyszerű édességet,
+ instantként sokkal könnyebben emészthető, jól felszívódó változatban
+ ilyen mennyiségű gyümölcs-zöldség előkészítése sok idő lenne, ráadásul állagában nagyon megváltoztatná, és már új nevet kellene adni a receptnek
Így nem csupán egy üres szénhidrát-bombát adsz a szeretteidnek, hanem gondoskodtál arról, hogy nagy élvezettel néhány adagnyi gyümölcsöt, zöldséget megegyenek, ami nagy valószínűséggel ebben az időszakban háttérbe kerül.
Hozzávalók:
- 50 dkg keksz
- 20 dkg dióbél (apróra vágva vagy darálva)
- 2 dl rizstej
- 15 dkg barnacukor, (szerintem kevesebb is elég)
- 20 dkg vaj
- 4-5 dkg kakaópor
- 1 dl víz
- 3 púpos evőkanál WellVital Instant. Cukorral spóroltam, de ezzel nem 🙂
- Én most 1-1 evőkanál Cékla-sárgarépa, Gránátalma és Bodzabogyó instantot tettem bele. Nagyon jó ízkombináció.
Ha vannak különleges szempontok, amihez tartod magad, akkor a recept könnyedén átalakítható.
Pl. a hagyományos háztartási keksz helyett, tönköly keksz.
Tej helyett növényi tej.
Cukor helyett másfajta édesítés.
Tehetsz még bele mazsolát, más aszalt gyümölcsöt, és ízlés szerint rumot.
Elkészítés:
Tördeld össze a kekszet, és tedd egy kellően nagy tálba.
Amennyiben dióval készíted, akkor azt keverd össze a keksszel.
A diót nem késsel aprítottuk, hanem egy aprító géppel, amit Áron biztonságosan, és rendkívül nagy élvezettel működtet. Hiába, no, egy fiú gyermek…
Melegítsd fel a rizstejet egy lábosban, add hozzá a barnacukrot és a kakaóport. Állandó keverés közben óvatosan forrald össze -gyerek mellett különösen figyelj ebben a pár percben 🙂
Hagyd langyosra hűlni, add hozzá a vajat. Keverd simára.
1 dl vízben oldd fel a 3 púpos evőkanál instantot.
Először a langyos rizstejes-vajas-kakaót keverem a kekszhez, összedolgozom, aztán az instantot, hogy biztosan ne érje meleg.
Nincs őzgerinc formám, ezért egyszerűen folpackra halmoztam és rudat formáltam belőle.
A folpackot a két végén jó nagy ráhagyással méreteztem, hogy úgy méreteztem, hogy a rúd végén, mint egy szalámi véget be tudjam fogni. Így hengergetve formáztam. Éjszakára hűtőbe tettem.
„Tálalás” előtt még diódarába hempergettem
Jó étvágyat kívánok!