Naponta lenne rá szükséged, ha
vérszegény vagy, illetve, ha szükséged van extra vasra
növelni szeretnéd az állóképességed, a fizikai terhelhetőséged
erősíteni szeretnéd az immunrendszered
gyakran vagy fáradt, erőtlen
gyakran megszédülsz, és fáj a fejed
problémáid vannak a keringéseddel
szívritmus zavaraid vannak
magas a vérnyomásod
babát vársz, vagy szoptatsz
menstruációs zavarok okoznak kellemetlenséget
problémáid vannak az emésztéseddel
székrekedés, vagy az aranyér kínoz
támogatni szeretnéd a szervezeted méregtelenítő funkcióit
bőrbetegségben szenvedsz
hajlamos vagy az epe- és vesekövesedésre
műtéten estél át, vagy az előtt állsz
kemoterápiás kezelést kapsz
sok gyógyszert kell szedned
memóriazavarokkal, demenciával küzdesz, vagy meg akarod előzni
Élettani hatásai tapasztalatok és kutatások szerint:
A cékla egészségre gyakorolt hatásai igen régóta ismertek.
Nemcsak a népi gyógyászat, hanem az indiai ajurvédikus orvoslás is kiváló vérképző növényként tartja számon.
A huszadik század elején ezt már klinikai vizsgálatok is igazolták. Kiderült, hogy a cékla valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, serkenti a sejtnövekedést és a sejtmag újraképződését.
Ezért is sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében.
A folát a magzati fejlődés során az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. Különösen a korai magzati korban nagy a jelentősége megfelelő folát bevitelnek, mert több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.
A magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek terén igen hasznos magas kálium és magnézium tartalma miatt.
Az American Heart Association hívta fel a figyelmet magas vérnyomást csökkentő képességére: egy órával 500ml céklalé fogyasztása után már csökkentette a vérnyomást, amely hatás fokozódott a következő 4 órában és 24 órával később is kimutatható volt!
A cink, a mangán és a réz elősegítik a növekedést, a fejlődést és a szaporodást, szabályozzák az anyagcserét, kedvezően hatnak a nemi mirigyek működésére.
Cékla vörös festékanyaga a betanin tumorellenes hatását klinikai vizsgálatok is alátámasztják.
Dr. Ferenczi Sándor először állatkísérletekben figyelte meg, hogy a cékla vörös festékanyaga (betanin) tumorellenes hatással is rendelkezik.
A humánkísérletek is pozitív eredményt hoztak: néhány hetes cékla kúra után a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott.
Már a 60-as évektől javasolta a céklalevet rákos betegek kiegészítő terápiájában az operáció, kemoterápia, citosztatikumok mellett.
A cékla három az emésztőrendszerünk számára fontos hatóanyagot tartalmaz:
Betain (erőteljes antioxidáns hatású vegyület) a máj méregtelenítő enzimeit támogatja.
Kolin elősegíti a májból a felesleges zsírok kiürülését. Szabályozza az emésztést, a nyirokmirigyek, a vese, a gyomor és a belek működését.
Betanin gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, valamint immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású.
Javítja az emésztést, segíti a gyomor és a belek egyenletes működését.
Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását.
A cékla a hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része. Megszünteti a toxikus anyagok által előidézett bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát.
Enyhe hashajtó hatása révén pedig székrekedésben és aranyérben szenvedőknek is ajánlható.
Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink megszűnnek.
A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása. Jelentős javulást tapasztalható cékla fogyasztása mellett menstruációs zavarok esetén, ha azt feltételezhetően gyógyszerek helytelen adagolása illetve mellékhatása vagy szintetikus hormon adagolása okoz.
Cékla legfontosabb összetevői
Ásványi anyagok, nyomelemek: vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, jód, bór, mangán, lítium
Vitaminok: C, B1, B2, B6, B9 – Folsav, B3 – Niacin, B7 – Biotin, Cholin, H-vitamin
Színanyagok: polifenol, antocián, flavonoid, karotinoidok, betanin
Egyéb növényi hatóanyagok: pektin, betain