Barion Pixel

A hűtött rizs titka

 

Tudjuk, hogy a magas hőmérséklet tönkreteszi a gyümölcsök, zöldségek értékes hatóanyagainak nagy részét, és azt is, hogy az elkészítés és a feldolgozás mértéke is előnytelen változásokat idéz elő például a vércukoremelő hatás vonatkozásában.
A krumpli elkészítésének legrosszabb módja pl. a krumplipüré…

Aztán itt van a miből-mennyit-mivel-kombinálunk kérdés, amibe az anyagcseretípus „szól bele”.

Ezeken túlmenően van egy izgalmas történet a főzés-hűtés kapcsán!

A megfőzött keményítő típusú szénhidrátot tartalmazó táplálékokban hűtés hatására jelentősen megnő a rezisztens keményítők aránya.

Kérdezheted, hogy ez most jó, vagy rossz? -» JÓÓÓÓÓ 🙂
Miért jó a rezisztens keményítő?

Ellenáll az emésztő enzimeknek, így a vékonybélen emésztés nélkül halad át, miközben táplálékkal elfogyasztott egyéb szénhidrátok felszívódását lassítja, végül pedig értékes tápláléka lesz a vastagbél bélbaktériumainak.
Táplálva és gazdagítva a bélflórát, erősítve az immunrendszert, és a szervezet egyéb fontos folyamatait!

De ezzel még nincs vége a történetnek!
Ahogy a baktériumok megemésztik a rezisztens keményítőket, hasznos vegyületekké alakítják őket, mint pl. rövidláncú zsírsavak közé tartozó vajsav/butirát.

A butirát a bélsejtek számára a legjobb “üzemanyag”.
Ennek köszönhetően az emésztőrendszer működése is javul.
A bélsejtek által fel nem használt rövidláncú zsírsavak, a véráramba jutva tovább vándorolnak a szervezetben (pl. májba is), és különféle jótékony változásokat idézhetnek elő. A folyamat szerteágazó és nagyon izgalmas!

A lényeg persze az, hogy miért jó Neked, ha rendszeresen rezisztens keményítőt tartalmazó ételeket eszel:

  • diéta-barát, mert az eredetihez képest kb. a fele lesz a kalóriatartalma – zseniális 🙂
  • telítettségérzés mellett stabilabb vércukorszintethez segít hozzá;
  • táplálja a bélflórádat, és butiráttá átalakulva bélsejtjeidet is, így a jól működő immunrendszert alapozod vele 🙂
  • javítja a sejtek inzulinérzékenységét!!!
  • lassítja más szénhidrátok felszívódását
  • kisebb inzulinválaszt vált ki, ezzel kíméli a hasnyálmirigyet, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának

Végeredmény: stabilabb, kiegyensúlyozottabb vércukorszint

Látod, milyen jó hatással lesz rád, ha rendszeresen fogyasztod?

Terápiás szerepe röviden összefoglalva:

  • táplálékintoleranciák megelőzésében és kezelésében
  • emésztőrendszer regenerációjában
  • különböző gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn, Colitis) és az IBS kezelésében,
  • inzulinrezisztencia esetén
  • hormonális problémák esetén

Ha úgy érzed, hogy szuper jól működik a szervezeted, nem vagy sem glutén, sem tejcukor-érzékeny, akkor is használd ki a jó hatásokat, mert bizony azok az élelmiszerek, amiket elfogyasztasz előbb-utóbb nyomot hagynak az emésztőrendszeredben.

Lassan, alattomosan dolgoznak…
De nem kell megijedni, van csomó jó dolog, pl. ez is, amivel a jövőben is élvezettel táplálhatod magadat 🙂

Gondoltad volna, hogy a fent leírt hatások már a fehér rizsnél is érvényesülnek?

Pedig a fehér rizzsel az a probléma, hogy a pelyvás héj alatti korpa és csíra részt is lekoptatják, ami az értékes tápanyagok többségét tartalmazza (esszenciális aminosavak, szelén, magnézium, mangán, foszfor, réz, és kálium, B vitaminok), illetve az értékes rosttartalmától is megfosztva, végül egy finomított szénhidrátot kapunk, aminek magas a glikémiás indexe, így a vércukorszintet gyorsan emeli!

Fantasztikus, hogy a főzés utáni visszahűtés ilyen csodára képes a keményítő tartalmú alapanyagoknál!

DE miért ne legyen ennél még jobb?

Javasolt alapanyagok:

  • barna basmati rizs, fehér basmati rizs, de a hétköznapi rizs keményítőtartalma is így működik.
  • rizstej
  • csipet só
  • stevia, eritrit, glicin (természetes aminosav, nincsen mellékíze, édessége nagyjából a cukoréval megegyező, „hőálló”)
  • WellVital instantok a megkoronázásához

Elkészítés:

Megfőzöd a rizst, és utána 12-24 órára a hűtőbe teszed.

Aztán készülhet is belőle mindenféle csoda.
A WellVital instantoknak köszönhetően – pár szem gyümölcs helyett – akár 30-40-50 dkg gyümölcsöt, sőt zöldséget! is elfogyaszthatsz egy finom desszert részeként. 
Keverhetsz bele egy kiskanál Nektár koncentrátumot is lekvár helyett 🙂

 

    Miért fogod szeretni a WellVitalt?
    Ide kattintva megtudod a részleteket.