Élettani hatásai tapasztalatok és kutatások szerint
A népi gyógyászat már évszázadokkal ezelőtt is javasolta a citrom használatát vizelethajtó, izzasztó, vérzéscsillapító és sebösszehúzó hatása miatt.
Használták csuklás megszüntetésére, a gyulladt torok kezelésére, sőt a reneszánsz kor elején a pestis gyógyszerének is tartották.
Szent-Györgyi Albert kimutatta, hogy a citromban az aszkorbinsav (C-vitamin) mellett megtalálható a P-vitamin (rutin, citrin) is, amely:
Tömíti a hajszálerek (kapillárisok) falát
Gátolja a kollagén lebomlását, ezáltal erősíti az érfalakat
Segít megőrizni a hajszálerek rugalmasságát, így hozzájárulhat az agyvérzés, a szívizomgyengeség és egyéb érrendszeri betegségek megelőzéséhez
A citrom daganatos betegségek kiegészítő terápiájában is jótékonynak bizonyult.
Kutatási eredmények szerint a citrom vitamin-, ásványi anyag-, nyomelem- és fitonutriens-tartalma:
támogatja az immunrendszert
javítja a szövetek rugalmasságát
segíti a meghűléses betegségek megelőzését (magas C-vitamin tartalom miatt)
A citrom szerves szalicilsava oldja a húgysavakat, míg citromsav-tartalma:
kiüríti a szervezetből a felesleges szervetlen sókat és bomlástermékeket
közben pótolja a szerves sókat és ásványi anyagokat
regenerálja a szervezetet
jelentősen csökkentheti a vesekőképződés esélyét
További előnyei:
Segíti a máj méregtelenítését
Serkenti az emésztést, erősíti a gyomrot
Puffadásgátló és féreghajtó hatása is van
Savas íze ellenére lúgosító hatású, ezért ajánlott gyomorsavtúltengés és reflux esetén is
„Az érett citrom – sajnos nálunk nemigen kapható – kiváló oldó és méregtelenítő gyümölcs.
A bolti citromot éretlenül szüretelik és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, ezért héjának minősége gyengébb.” (Wikipedia)
Citrom legfontosabb összetevői
Ásványi anyagok, nyomelemek:
kálium, germánium
kisebb mennyiségben: kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, réz, cink, vas
Kiemelkedően kedvező a kálium-nátrium arány, ami létfontosságú a sejtműködés szempontjából
Vitaminok:
C-vitamin
E-vitamin
B1-, B2-vitamin
folsav (B9)
Gyümölcssavak:
Bioflavonoidok:
Egy flavonoid akkor minősül bioflavonoidnak, ha rendelkezik P-faktor hatással (Szent-Györgyi Albert megfogalmazása szerint).
Jelentős képviselőjük a rutin, amit Szent-Györgyi izolált először, és P-vitaminnak nevezett. (Wikipedia)