fbpx

Az étrend összeállításának kihívásai

Szerző: Táplálkozás

Dietetikusként tapasztalom, hogy mennyire nehéz egy egészséges és betartható étrendet összeállítani.
Annak ellenére, hogy a javaslatok személyreszabásakor figyelembe vesszük az egyéni preferenciákat, a családi állapotot, az étkezésre fordítható összeget, az életstílust, a vásárlási lehetőségeket, és a friss/csomagolt/éttermi opciókat egyaránt.

A három főétkezés mellett tízórai és uzsonna gyanánt próbálom a napi 5-6 adag zöldség- és gyümölcsfogyasztást biztosítani különböző saláták tervezésével (tavaszi saláta, vitamin saláta, kertész saláta, szicíliai saláta, lencse saláta, avokádó saláta, gyümölcs saláta…)

Hogyan tervezzem be egy elfoglalt felnőtt napjába?

Az üzemi menükhöz általában csak savanyúság kérhető, az éttermek saláta kínálata többnyire még mindig a cézár saláta szintjén ragadt – ami ugyan finom, de nem unalmas heti 5x?

Persze a kínálatban vannak kivételek, de mennyire elérhető áron?
Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy mennyire alaposan rágja meg, ami egyrészt szokás kérdése, másrészt pedig a rendelkezésre álló időé.

Akármilyen nagy is a kezdeti lelkesedés, nem látom realitását, hogy minden reggel kis dobozokba csomagolva vigyék magukkal az elkészült salátát.

Hogyan kérjek valakit arra, hogy a reggeli sietségben megmosson, meghámozzon, és lereszeljen 2 közepes méretű céklát, mely az aznapi salátája alapjául szolgálna?

Az étrendtervező program azonban kíméletlen: bizony arra a napra hiányzik még 3 adag gyümölcs és 1 adag zöldség!

Egy alma, egy narancs, egy banán könnyen elvihető vagy megvehető a munkahely melletti zöldségesnél is.

De sehogy nem látom megoldottnak egy rakás cékla, répa elfogyasztását…
Pedig a benne lévő kalcium és vas hiányzik még a napi normához.

Erre nagyon jó és gyors megoldás a koncentrált formában történő fogyasztás a Cékla-sárgarépa, a Répa-alma.

Szakemberként ezért imádom a WellVital termékeket, mert természetes és egyszerű megoldás minden körülmény között!