„Méregtelenítés”

Szerző:

Dühös vagyok a téma körül keringő félreértelmezések miatt!

Én szakemberként ujjongok, amikor végre valaki saját belátásból segítséget kér, mert érzi, hogy a szervezetére ráfér a nagytakarítás, és ezt szeretné helyesen csinálni.
Azonban a médiában felkapott hírek miatt már lassan ott tartunk, hogy a méregtelenítés gondolatával játszani, és ezzel a kéréssel szakemberhez fordulni butaság!

Ne a szavakon lovagoljunk!

A méregtelenítés klinikai körülmények közötti valóban kelát-kezelést jelent, amennyiben a páciens valamilyen toxikus anyagot, vagy toxikus mennyiséget fogyasztott el.

Igen, vannak szerveink, melyeknek az a feladata hogy a mérgeket eltávolítsák a szervezetünkből.
A máj és a vese anélkül, hogy mi szándékosan méregtelenítésre adnánk a fejünket, teszik a dolgukat, de állandóan túlterhelve nem tudnak szolgálni minket 90 éven át, mert tűrőképességük véges.
Miért 10-15 évvel magasabb a várható élettartam, és jellemző az egészségben és jó erőben megélt időskor azokban az országokban, ahol egészségesen táplálkoznak? Pontosan ezért!

Ha már itt tartunk: elsavasodni sem tud a szervezet, mert a fantasztikus háttérmunkának köszönhetően a pH 7,35-7,45 egyetlen tized ingadozás a megengedett. De valahonnan ennek érdekében elvonódik az erő, a jó működés feltétele.

Mit értenek az emberek valójában a méregtelenítés alatt, milyen szükséges változtatásokat kapcsolnak hozzá?

Tapasztalatom szerint azt, hogy egy adott időszakban nem isznak alkoholt, kávét, helyette 2 liter tiszta vizet vagy ízesítetlen gyógyteát.
Napjukat nem mogyorókrémes kenyérrel, hanem gyümölcsturmixszal indítják, fehér kenyér helyett barnakenyeret választanak, a zsírban sült sertéshúst pedig tengeri halakra cserélik.
A szenvedélyes nassolók a csipsz, csokis keksz helyett gyümölcsöt, zöldséget majszolnak.

Ez a felismerés többnyire akkor éri az embert, amikor a szervezet már komolyabb jelzéseket produkál:
 székrekedés, puffadás, fáradékonyság, fénytelen haj, hajhullás, törékeny köröm, fogínyvérzés, ödémásodás, megnövekedett fertőzéshajlam.

Mindegyik hátterében állhat tápanyag-, rosthiány, és a kevés folyadékbevitel.
Amire egy méregtelenítő vagy tisztítókúra kapcsán rögtön megoldást is kap.

Itt a kontinentális éghajlaton külön jelentősége van annak, hogy az évben 6-8 hónapig érő zöldségekből, gyümölcsökből a lehető legtöbb vitamint és ásványi anyagot tudjunk magunkhoz venni és aktuálisan hasznosítani esetleg elraktározni. Fontos felkészíteni a szerveket, hogy a lehető legnagyobb hatásfokkal tudják végezni a feladatukat.
Téli időszakban változik a táplálkozás és az életmód, amit bizony a legtöbb szervezet megérez. Ahogyan tavasszal a természet is megújul, szervezetünknek is szüksége van erre.

Nem igaz, hogy a méregtelenítés, böjt a napjainkban divatos, modern és felkapott őrültség! Semmi értelme!? Pénzlehúzás!?

Mikor jutna eszünkbe így aposztrofálni a sporthorgászatot, a hegymászást, vagy a kocogást? Holott SZIGORÚAN véve semmi értelme kifogni egy halat, majd visszadobni, felmászni egy hegyre, majd lejönni, vagy futópadon helyben kocogni.
“Csak” jót tesz a testnek, a léleknek, boldoggá és elégedetté tesz.

Nagyon bírom Zacher Gábort. Óriási amit a saját területén letett az asztalra, hogy népszerűségét a drog- és alkohol ellenes kampányba invesztálta, felszólalásaival párbeszédre és gondolkodásra késztet.
Tulajdonképpen most is ezt tette 🙂 csak nem úgy sült el, és félreértelmeződött ez a téma.
Biztos vagyok benne, ha dietetikus szakemberrel ülne le a helyes táplálkozásról és annak időszakonként részét képező gyümölcsnapokról, pár napos lékúráról vagy akár egy klasszikus 40 napos “tiszta” étrendről beszélgetni, kiderülne, hogy nem ezt ellenzi ilyen hévvel.

KÖNNYEDÉN, EGÉSZSÉGESEN AZ ÜNNEPEK ALATT IS