fbpx

„Méregtelenítés”

Szerző:

Dühös vagyok a téma körül keringő félreértelmezések miatt!

Én szakemberként ujjongok, amikor végre valaki saját belátásból segítséget kér, mert érzi, hogy a szervezetére ráfér a nagytakarítás, és ezt szeretné helyesen csinálni.
Azonban a médiában felkapott hírek miatt már lassan ott tartunk, hogy a méregtelenítés gondolatával játszani, és ezzel a kéréssel szakemberhez fordulni butaság!

Ne a szavakon lovagoljunk!

A méregtelenítés klinikai körülmények közötti valóban kelát-kezelést jelent, amennyiben a páciens valamilyen toxikus anyagot, vagy toxikus mennyiséget fogyasztott el.

Igen, vannak szerveink, melyeknek az a feladata hogy a mérgeket eltávolítsák a szervezetünkből.
A máj és a vese anélkül, hogy mi szándékosan méregtelenítésre adnánk a fejünket, teszik a dolgukat, de állandóan túlterhelve nem tudnak szolgálni minket 90 éven át, mert tűrőképességük véges.
Miért 10-15 évvel magasabb a várható élettartam, és jellemző az egészségben és jó erőben megélt időskor azokban az országokban, ahol egészségesen táplálkoznak? Pontosan ezért!

Ha már itt tartunk: elsavasodni sem tud a szervezet, mert a fantasztikus háttérmunkának köszönhetően a pH 7,35-7,45 egyetlen tized ingadozás a megengedett. De valahonnan ennek érdekében elvonódik az erő, a jó működés feltétele.

Mit értenek az emberek valójában a méregtelenítés alatt, milyen szükséges változtatásokat kapcsolnak hozzá?

Tapasztalatom szerint azt, hogy egy adott időszakban nem isznak alkoholt, kávét, helyette 2 liter tiszta vizet vagy ízesítetlen gyógyteát.
Napjukat nem mogyorókrémes kenyérrel, hanem gyümölcsturmixszal indítják, fehér kenyér helyett barnakenyeret választanak, a zsírban sült sertéshúst pedig tengeri halakra cserélik.
A szenvedélyes nassolók a csipsz, csokis keksz helyett gyümölcsöt, zöldséget majszolnak.

Ez a felismerés többnyire akkor éri az embert, amikor a szervezet már komolyabb jelzéseket produkál:
 székrekedés, puffadás, fáradékonyság, fénytelen haj, hajhullás, törékeny köröm, fogínyvérzés, ödémásodás, megnövekedett fertőzéshajlam.

Mindegyik hátterében állhat tápanyag-, rosthiány, és a kevés folyadékbevitel.
Amire egy méregtelenítő vagy tisztítókúra kapcsán rögtön megoldást is kap.

Itt a kontinentális éghajlaton külön jelentősége van annak, hogy az évben 6-8 hónapig érő zöldségekből, gyümölcsökből a lehető legtöbb vitamint és ásványi anyagot tudjunk magunkhoz venni és aktuálisan hasznosítani esetleg elraktározni. Fontos felkészíteni a szerveket, hogy a lehető legnagyobb hatásfokkal tudják végezni a feladatukat.
Téli időszakban változik a táplálkozás és az életmód, amit bizony a legtöbb szervezet megérez. Ahogyan tavasszal a természet is megújul, szervezetünknek is szüksége van erre.

Nem igaz, hogy a méregtelenítés, böjt a napjainkban divatos, modern és felkapott őrültség! Semmi értelme!? Pénzlehúzás!?

Mikor jutna eszünkbe így aposztrofálni a sporthorgászatot, a hegymászást, vagy a kocogást? Holott SZIGORÚAN véve semmi értelme kifogni egy halat, majd visszadobni, felmászni egy hegyre, majd lejönni, vagy futópadon helyben kocogni.
“Csak” jót tesz a testnek, a léleknek, boldoggá és elégedetté tesz.

Nagyon bírom Zacher Gábort. Óriási amit a saját területén letett az asztalra, hogy népszerűségét a drog- és alkohol ellenes kampányba invesztálta, felszólalásaival párbeszédre és gondolkodásra késztet.
Tulajdonképpen most is ezt tette 🙂 csak nem úgy sült el, és félreértelmeződött ez a téma.
Biztos vagyok benne, ha dietetikus szakemberrel ülne le a helyes táplálkozásról és annak időszakonként részét képező gyümölcsnapokról, pár napos lékúráról vagy akár egy klasszikus 40 napos “tiszta” étrendről beszélgetni, kiderülne, hogy nem ezt ellenzi ilyen hévvel.

ÉREZD MAGAD JÓL A BŐRÖDBEN!