Nátha ellen természetesen

Szerző:

Áronnal minden érzékünkkel a tavaszt kívánjuk. Te is? Alig várjuk, hogy a téli viseletet végre tavaszira cseréljük, amiben könnyebb a szabad mozgás, az önfeledt hancúrozás.
Néha már a Nap is kellemesen melegít, de csalóka még, becsapja a hőérzetünket!
Nehéz eltalálni a megfelelő öltözetet. A gyorsan változó időjárás mellett könnyen meghűlhetünk, amitől legyengül a légutak ellenálló-képessége, szabad utat adva a kórokozóknak. Rövidesen meg is jelennek a – leggyakrabban rhino- vírus okozta nátha tünetei.

Lépten-nyomon tüsszögő, orrukat fújó, köhögő emberekkel találkozhatunk. Ráadásul hiába vagyunk túl már egy náthán, 2 hét múlva követheti akár egy másik, mert a rhino vírusnak több száz fajtája létezik.
Ennyi kellemetlen információt egy bekezdésben soknak érzek, de háziorvostól tudom, hogy aktuálisan ez a helyzet, és anyukáktól is sokszor hallom, hogy a kicsi gyermeke “folyton beteg”.

Én hivatalosan tanácsot nem adhatok arra vonatkozóan, mit csinálj, hogy megelőzd a náthát, vagy gyorsan kilábalj belőle, de saját egyszerű, könnyen megvalósítható módszereimet megoszthatom veled, melyek számodra is jó tapasztalatot hozhatnak, bármelyik korosztályhoz tartozol is.

Rólam, illetve rólunk annyit fontosnak tartok itt megemlíteni, hogy Áron 20 hónapos kora óta délelőttönként gyerekközösségbe jár, és abban a “szerencsés” helyzetben vagyunk, hogy orvoshoz betegséggel ezen a télen sem vittem. Csak egy esti hőemelkedés mutatta decemberben, hogy az ő immunrendszere is éppen küzd valamivel. Régen volt már, így elégedetten nyugtáztam, hogy bizony jól megúsztuk az influenzás időszakot.
De az élet mindig segít, hogy át tudjam érezni a problémákat.
A blogbejegyzés írása előtt pár nappal Áron az éjjel felébredve mondta, hogy fáj a torka, és az orra is vizesen folyni kezdett. Az első jelekre azonnal minden praktikámat bevetettem.
A gyorsaságnak köszönhetően reggel jól ébredt és most 5 nap távlatból úgy látom, hogy ebbe a nyavalyába sem megyünk bele. Bizakodom 🙂 Egy ideig persze még tovább kúrálom mindkettőnket.
Az erős és jól működő immunrendszer jelének gondolom, hogy a nátha különböző fázisaira jellemző tünetek enyhén megnyilvánulva nagyjából 1 nap alatt lefutottak.

Erős immunrendszerünk természetes receptje

Mozgás a friss, szabad levegőn

Sokat vagyunk szabadban. Még akkor is, ha vacak az idő. Nem feszítjük túl a húrt, de amíg élvezzük, megfelelő öltözékben csapunk pár kört a latyakban is vagy most éppen a szemerkélő esőben.

Megfelelő folyadékfogyasztás

Mindig ügyelek, hogy eleget igyunk. Hűvös, nyálkás, vagy hideg időben hazaérve az első a meleg tea. Indulás előtt elkészítem és termoszban vár ránk. Hársfa és bodzavirág keveréket gyakran használok, más kedvencek mellett. Nem ízesítem semmivel.
Persze mindig van nálunk innivaló a hátizsákban is.

Összebújás, szeretgetés

Amikor látom Áronon, hogy gyengébb formában van, másképp csillog a szeme, megtalálom a módját, hogy többet legyünk testközelben, nyugodtan, összebújva. Segít, hogy könnyebben megoldódjanak a bajok.

Ezek eddig mind olyan apróságok, amik semmi különösebb dolgot nem feltételeznek.

Gyümölcsök, zöldségek mindig, minden mennyiségben

Fizikai szinten bennük bízom minden évszakban. 

Ilyenkor kora tavasszal azonban kérdés a beltartalom. A sejtésünket, hogy a pénzünkért silányabb minőséget kapunk, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) információi megerősítik:

“A tavasz elején kapható üvegházi termények mind ízletességükben, mind tápanyagtartalmukban elmaradnak a szabadföldön termesztettektől, ugyanis napsütésre és megfelelő hőmérsékleti viszonyokra van szükség ahhoz, hogy egy zöldség, gyümölcs ízvilága a maga teljességében kialakuljon.”

A másik kérdés a minőség után a mennyiség. Mennyit eszel meg naponta? Nyersen fogyasztod? Megrágod alaposan? Hiszen csak így válik kellő mennyiségben elérhetővé a tápanyag szervezetünk számára.

Bármennyire vagyok egészségtudatos, és a munkám is ehhez kapcsolódik, a megszokott lehetőségek között én sem tudnám jól csinálni. Egyszerűen nem lenne rá elég időm!

12 éve minden élethelyzetben a vákuumszárított illetve vákuumsűrített gyümölcsök, zöldségek fogyasztására építek, mert az év minden napján ugyanazt a kiváló minőséget adják:

  • az alapanyagok szigorúan ellenőrzöttek
  • őrzik a frissen szedett, érett termények beltartalmát

Betegség esetén pedig különösen előnyös, hogy

  • finomak (betegen nem igen kívánunk enni, mert minden energia a gyógyulásra fordítódik. Az emésztés pedig meglehetősen sok energiát kíván)
  • nem veszik igénybe az emésztőrendszert, gyorsan felszívódnak
  • nem kíván semmiféle erőfeszítést, sem a beszerzés, sem az elkészítés, sem elfogyasztás:
  • azonnal az ágyban is fogyaszthatóak, amikor semmihez nincs energiád

Az egyik legnagyobb segítség…

Immunrendszer erősítés szempontjából a listavezetők:

Bodzabogyó

Igazi vírus-gyilkos. Szerepét az influenza leküzdésében a tudomány is igazolja. Ősz óta folyamatosan esszük kisebb nagyobb mennyiségben, instant vagy koncentrátum formában.

 

Homoktövis

igazi nagyágyú az összetevői tekintetében. Ananásszal együtt nemcsak nem csak nagyon ízletes, hanem egymás hatását is fokozzák. A nyálkahártya egészségének megőrzésében, gyulladáscsökkentő hatás miatt kiváló kombináció.

Cékla

Ez is egy igazi szupernövény. Immunrendszer erősítő hatása részben a vas tartalma miatt van, de még rengeteg kincs van benne. De nyersen sajnos kevesen szeretik, ráadásul nagy pancs az elkészítése.
De vákuumszárítva igazi ajándék, és még egy finnyás gyerek is megeszi.

Sárgarépában lévő karotinoidok az immunrendszer hatékony működését nagyban javítják.
Ráadásul a gyerekek imádják instant formában. A javasolt mennyiség többszörösét simán megennék. Nálunk édesség helyett desszertként is szerepel.

Citrom

Érdemes minden nap citromot is fogyasztani az immunrendszer támogatása érdekében.
Arról, hogy miért érdemes a napodat egy 1 pohár citromlével kezdeni, arról ebben a blogbejegyzésben olvashatsz.

Látod, bőven van lehetőséged, van mihez nyúlnod, hogy a saját és a családod egészségét természetesen és könnyedén megőrizd! Mi így vigyázunk magunkra és egymásra, odafigyeléssel, szeretettel, és egy-egy kanálnyi igazi, tápláló, életerőt és egészséget erősítő finomsággal.

Jó szívvel ajánlom Neked is bármelyiket!

Szeretettel: Kriszti

 

(T)EGYÉL

 

 

természetesen
egyszerűen
hatékonyan
a jó közérzetedért!