Barion Pixel

Répatorta

 

Szuper finom, zamatos kevert sütemény, ami a felhasznált alapanyagok, a fűszerek, és a krém összeállításától függően változatos ízélményeket ad. Készítheted ünnepi alkalomra, és a hétköznapok örömére egyaránt. Az alaprecept szuper jól variálható, és kevés lisztet tartalmaz, de könnyedén készítheted gluténmentesen. A receptet Terei-Vigh Kriszti Ételérzés on-line kurzusán tanultam.
Ez eddig a legfinomabb  recept, így őrzöm is.

Hozzávalók

Torta:

  • 30 dkg sárgarépa
  • 4 db tojás
  • 20 dkg barnacukor
  • 30 dkg darált mandula
  • 1 db bio citrom leve és héja – helyettesítheted az Citrom instanttal
  • 6 dkg liszt (alakor, tönköly)
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 nagy csipet só
    24-26 cm kerek tortaforma

Krém:

  • 25 dkg mascarpone laktózmentes
  • 1 dl tejszín (növényi)
  • őrölt vanília
  • ízlés szerint további 1 ek eritrit
  • Citrom instant
  • Sárgarépa-alma instant
  • Ananász-homoktövis instant

Elkészítés:

A megpucolt répát kis lyukú reszelőn lereszeljük. Fontos, hogy morzsalékos legyen. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásokat ketté választjuk. A tojássárgákat a cukorral együtt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a répát, a fahéjat, a sütőporral elkevert lisztet, a ledarált mandulát, a citromlevet és a csipet sót. Az egészet jól elkeverjük. A tojásfehérjéket robotgéppel habosra verjük és a lisztes, répás keverékhez adjuk. Óvatosan összeforgatjuk,  majd a kivajazott formába öntjük. Az előmelegített sütőben 180 fokon 40-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Krém:
A mascarponet elkeverjük a tejszínnel, kis kanál Citrom instanttal, 2 evőkanál Sárgarépa-alma instanttal. Kellemesen savanyítja és egzotikussá teszi az Ananász-homoktövis instant. Kísérletezz az ízekkel, és majd csak utána édesítsd szükség szerint eritrittel, vagy glicinnel, vaníliás cukorral. A kihűlt répatorta tetejére kenjük. Hűtőben minimum egy órán át pihentetjük.

Tanácsok a helyettesítéshez:

Liszt:
Különböző típusú lisztek másképp veszik fel a nedvességet, erre a mennyiségnél figyelni kell.

Édes íz:
Barnacukor helyett másfajta kristályos édesítést kell találni, hogy a répatorta állaga megfelelő maradjon. Ezért „nem jó” helyettesítő pl. a méz, vagy más „szirup”.
20 dkg barnacukor helyett max. 10 dkg eritrit javasolt. Nagyobb mennyiségben nagyon kiérződik a jellegzetes „hűvös” íze, ezt pl. 1 teáskanál fahéjjal tudod ellensúlyozni.
Mivel a kristályos mennyiségnek így még csak a fele van meg, hozzátennék a Szafi Ötszörös erősségű kókuszcukor plusz stevia termékéből 4 dkg-ot.
Még így is volumen-hiányban vagyunk, tegyél hozzá kis kókuszreszeléket.
Ha ezt összekeverted, hagyd picit állni, mert az eritrit nem úgy köti meg a nedvességet, mint a cukor. Lehet, hogy igényel még egy kis növényi tejet.

Krém:
Használhatsz pl. Cocomas vagy Kara kókusztejszín (dm-ből). Jól habosítható csak türelem kell hozzá. Mascarpone helyett próbáld ki, hogy bourbon vaniliás pudingot főzöl növényi tejjel.
Amikor kihűlt, akkor keverd bele az instantokat, és a habbá vert kókusztejszínt.

Miért fogod szeretni a WellVitalt?
Ide kattintva megtudod a részleteket.