Répatorta
Szuper finom, zamatos kevert sütemény, ami a felhasznált alapanyagok, a fűszerek, és a krém összeállításától függően változatos ízélményeket ad. Készítheted ünnepi alkalomra, és a hétköznapok örömére egyaránt. Az alaprecept szuper jól variálható, és kevés lisztet tartalmaz, de könnyedén készítheted gluténmentesen. A receptet Terei-Vigh Kriszti Ételérzés on-line kurzusán tanultam.
Ez eddig a legfinomabb recept, így őrzöm is.
Hozzávalók
Torta:
- 30 dkg sárgarépa
- 4 db tojás
- 20 dkg barnacukor
- 30 dkg darált mandula
- 1 db bio citrom leve és héja – helyettesítheted az Citrom instanttal
- 6 dkg liszt (alakor, tönköly)
- 1/2 zacskó sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 nagy csipet só
24-26 cm kerek tortaforma
Krém:
- 25 dkg mascarpone laktózmentes
- 1 dl tejszín (növényi)
- őrölt vanília
- ízlés szerint további 1 ek eritrit
- Citrom instant
- Sárgarépa-alma instant
- Ananász-homoktövis instant
Elkészítés:
A megpucolt répát kis lyukú reszelőn lereszeljük. Fontos, hogy morzsalékos legyen. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásokat ketté választjuk. A tojássárgákat a cukorral együtt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a répát, a fahéjat, a sütőporral elkevert lisztet, a ledarált mandulát, a citromlevet és a csipet sót. Az egészet jól elkeverjük. A tojásfehérjéket robotgéppel habosra verjük és a lisztes, répás keverékhez adjuk. Óvatosan összeforgatjuk, majd a kivajazott formába öntjük. Az előmelegített sütőben 180 fokon 40-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Krém:
A mascarponet elkeverjük a tejszínnel, kis kanál Citrom instanttal, 2 evőkanál Sárgarépa-alma instanttal. Kellemesen savanyítja és egzotikussá teszi az Ananász-homoktövis instant. Kísérletezz az ízekkel, és majd csak utána édesítsd szükség szerint eritrittel, vagy glicinnel, vaníliás cukorral. A kihűlt répatorta tetejére kenjük. Hűtőben minimum egy órán át pihentetjük.
Tanácsok a helyettesítéshez:
Liszt:
Különböző típusú lisztek másképp veszik fel a nedvességet, erre a mennyiségnél figyelni kell.
Édes íz:
Barnacukor helyett másfajta kristályos édesítést kell találni, hogy a répatorta állaga megfelelő maradjon. Ezért „nem jó” helyettesítő pl. a méz, vagy más „szirup”.
20 dkg barnacukor helyett max. 10 dkg eritrit javasolt. Nagyobb mennyiségben nagyon kiérződik a jellegzetes „hűvös” íze, ezt pl. 1 teáskanál fahéjjal tudod ellensúlyozni.
Mivel a kristályos mennyiségnek így még csak a fele van meg, hozzátennék a Szafi Ötszörös erősségű kókuszcukor plusz stevia termékéből 4 dkg-ot.
Még így is volumen-hiányban vagyunk, tegyél hozzá kis kókuszreszeléket.
Ha ezt összekeverted, hagyd picit állni, mert az eritrit nem úgy köti meg a nedvességet, mint a cukor. Lehet, hogy igényel még egy kis növényi tejet.
Krém:
Használhatsz pl. Cocomas vagy Kara kókusztejszín (dm-ből). Jól habosítható csak türelem kell hozzá. Mascarpone helyett próbáld ki, hogy bourbon vaniliás pudingot főzöl növényi tejjel.
Amikor kihűlt, akkor keverd bele az instantokat, és a habbá vert kókusztejszínt.
Miért fogod szeretni a WellVitalt?
Ide kattintva megtudod a részleteket.
A KEZDŐ LÉPÉS, HOGY AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS SIKERTÖRTÉNET LEGYEN