Spenót csicsókás tejsavóval

Szerző:

Sokszor a gyerekeinket tartjuk válogatósnak, de vajon mi magunk jó példát mutatunk?
Vegyük például a spenótot!
Sokan nem szeretik, talán gyermekkori rossz menzás élményekből adódóan.
Azonban érdemes megbarátkoznunk vele, mert rendkívűl egészséges. Nagyon jó forrása többek között magnéziumnak, kalciumnak, káliumnak, folsavnak, vasnak,  C-és K vitaminnak, és kiemelkedően gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban is.

Most egy „felturbózott” spenótos alaphoz adok ötletet, aminek további változatos felhasználása csak ízlés, fűszerezés és további alapanyagok kérdése.
Én kevésbé szeretem a konyhakész dolgokat, szívesebben veszem a leveles spenótot, friss vagy éppen fagyasztott állapotban.
Ez utóbbi előnye, hogy egész évben kéznél van, és amikor pár perc alatt kell ételt varázsolnom, akkor is kiváló megoldás.
A készítésnél nagyon ügyelek arra, hogy minél rövidebb ideig hevítsem, hogy mind az ízét, mind pedig a beltartalmát megőrízze.

Ebben a recept ötletben a fagyasztott változatból indulok ki.

A leveles fagyasztott paraj porciókat éppen csak annyit párolom, míg felolvad, kicsit fűszerezem.
A fokhagymával kisfiam miatt még csínján bánok, magamnak inkább utóbb adom hozzá.
Miután levettem a tűzről – mennyiségtől függően – 1-2 evőkanál Csicsókás tejsavót adok hozzá, és botmixerrel pépesítem, és már kész is: krémes és fantasztikusan tápláló.

Sűrítés nélkül fincsi mártás krumpli mellé, vagy halhoz.
Tejszínes – fokhagymás változtata pedig penne tésztához vagy lasangne-hoz kiváló.
Gyakran főzelék lesz belőle. Ilyenkor vagy keményítővel sűrítem, vagy ha van itthon maradék zsemle, kifli, akkor azt áztatom kis víz/tej keverékbe. Amikor már kicsit megpuhult, hozzáadom a spenóthoz és összeturmixolom.
Hagyom egyet „rottyanni” és csak ezek után teszem hozzá a Csicsókás tejsavót, hogy még ennyi hőhatás se érje.

Érdemes megnézned, hogy a Csicsókás tejsavó mi mindennel gazdagítja az amúgy is nagyon egészséges spenótot.
Amennyiben tejcukor érzékeny vagy, Neked nem javaslom, de akkor is érdemes átkattintanod, mert érdekes adatokat találsz erre vonatkozóan is.

Jó étvágyat kívánok!

Megcsinálom a receptet

Csicsókás tejsavóval!