Naponta lenne rá szükséged, ha
szív- és érrendszered fiatalos, egészséges állapotát hosszú távon meg akarod őrizni. 30 felett nagyon ajánlott!
már keringési zavarokban, mikroszkopikus vérzékenységben, visszértágulatban szenvedsz.
magas a vérnyomásod.
magas a triglicerid- és koleszterin szinted.
hajlamos vagy lábdagadásra, ödémásodásra.
szemed egészségét óvnád.
szeretnéd tenni a szürkületi vakság, a szürke hályog, a zöldhályog, a cukorbajból eredő látási zavarok ellen.
el akarod kerülni a cukorbetegség szövődményeit.
babát vársz.
vérszegény vagy.
immunrendszered védekezőképességét akarod növelni.
szervezeted méregtelenítését támogatnád.
hajlamos vagy vesekőképződésre, vagy vesehomokod van.
köszvény, reuma kínoz.
gyakran felfázol és szenvedsz húgyúti fertőzésben.
Élettani hatásai tapasztalatok és kutatások szerint:
Korszerű laboratóriumi analitikai módszerek igazolják, hogy az áfonya és feketeribizli olyan hatásos vegyületeket tartalmaznak, melyeknek érfalvédő, érelmeszesedést gátló, vérnyomáscsökkentő hatása van.
Rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető a magas triglicerid– és koleszterinszint.
Az antociánok javítják a vénák, artériák, kapilláris erek falának rugalmasságát, hozzájárulnak az egészséges állapot fenntartásához, csökkentik a hajszálerek törékenységét.
A kapilláris erekre hatva segítik megőrizni a szemfenék érhálózatának épségét, és közvetetten és közvetlenül is segítik az ideghártya regenerálódását.
Fogyasztásukkal megelőzhető, hogy a csarnokvízben káros fehérjeelváltozások menjenek végbe.
Antociánok szabadgyökfogó hatásuknak köszönhetően szemvédő hatásúak.
Vértisztító, vizelethajtó hatásuknak köszönhetően kiváló méregtelenítő gyümölcsök, és segítenek a különböző bőrproblémák (kiütések, ekcéma, pikkelysömör stb.) csökkentésében.
Ásványi sóik semlegesítik a savas bomlástermékeket. A vizeletet alkalikussá teszik.
Vízhajtó tulajdonságuknak köszönhetően fokozzák a nátrium ürülését, a szervezet számára fontos káliumét viszont nem.
Áfonya legfontosabb összetevői:
Ásványi anyagok, nyomelemek: kálium, kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor
Vitaminok: A-, B1-, C- és D-vitamin, pantoténsav és nikotinamid, niacin
Színanyagok: antociánok, proantociánok, leukoantociánok, kvercetin, naringenin, flavonolok és származékaik, karotinoidok, katekinek
Egyéb növényi összetevők: különféle gyümölcssavak (pl. almasav, citromsav), pektin, flavonoid- és iridoid vegyületek
Fontos vegyület: a “neomirtillin”, egy úgynevezett növényi inzulin