Élettani hatásai tapasztalatok és kutatások szerint:
Székrekedés és hasmenés esetén egyaránt ajánlott.
Tanulmányok igazolják, hogy hasmenés esetén a bélben olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint védő réteggé alakítják a hurutos bélnyálkahártyák felszínén.
A székrekedés enyhülését salakképző anyagai révén segíti a pektin.
Hozzájárulhat a belek hatékony tisztulásához, bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez, hiszen az almapektin kiváló tápláléka a vastagbélben található jótékony baktériumoknak.
Ezáltal az immunfolyamatokat is támogatja, így számos betegségben illetve azok megelőzésében nyújthat segítséget.
Dr. Dieter Schrenk vezette kutatások kimutatták, hogy az almapektin javítja a bélnyálkahártya egészségét növeli a bélben termelődő méregtelenítő enzimek mennyiségét, és arra a következtetésre jutottak, hogy a pektinben gazdag alma rákmegelőző hatást fejt ki a vastagbélben.
Megköti a bélben a rákkeltő (karcinogén) anyagokat, így csökkentheti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát.
Az alma pektin anyaga segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket.
A pektin természetes úton harmonizálja a koleszterinszintet, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül.
Cukorbetegség esetén is előnyös a fogyasztása.