Ananász

Naponta lenne rá szükséged, ha

  • fogyókúrázol
  • túl sok édességet kívánsz (csökkenti az édesség utáni vágyat)
  • fel kell gyorsítani az anyagcseréd
  • lúgosítani kell a szervezeted,
  • extra C vitaminra van szükséged
  • vérszegénységben szenvedsz
  • regenerálni kell a gyomornyálkahártyád
  • emésztési nehézséged van, (vagy ha éppen este túl sokat ettél)
  • tüdőgyulladásban, és meghűléses betegségben szenvedsz
  • váladék képződik a légutakban
  • gyakran köhögsz
  • javítani kell a vörösvérsejtjeid oxigénszállító képességét
  • fel kell turbózni a gondolkodásod
  • magas a vérnyomásod
  • izom, vagy ízületi gyulladásod van
  • szeretnéd megelőzni a csontritkulást
  • szeretnél szebb bőrt

Élettani hatásai tapasztalatok és kutatások szerint:

Az ananászban található bromelin kiemelkedően sokrétű, klinikailag igazolt élettani hatással bíró enzimcsoport:

  • gyulladáscsökkentő pl. staphilococcus ellen
  • fokozzák a citokinek termelését (TNF-alfa,IL-1-beta,IL-6, IFN-alfa)
  • direkt módon aktiválja a T sejteket
  • növeli az antibiotikumok felszívódását így hatékonyságát
  • nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő (direkt módon gátolja a prosztaglandin 2-t), allergiás eseteknél jótékony hatású
  • asztma és bronchitis esetén oldja a mukoid réteget
  • erőteljes gyulladáscsökkentő hatása érvényesülhet különböző gyulladásos esetekben: vénás, arthritis, aranyér, bél, orrmelléküreg, bőr
  • sérüléseknél, zúzódásonál fájdalomcsillapító hatású -> sportolóknak
  • gátolja a vérrögképződést
  • fokozza az emésztést
  • tüdő és petefészek ráknál az elsődleges tumor méretét csökkentheti, gátolhatja az áttét képződését

Ananász legfontosabb összetevői:

Ásványi anyagok, nyomelemek: kálium, magnézium, mangán, kálcium, réz
Vitaminok: C, B1, B2, B6, B9 – Folsav, B3 – Niacin, B7 – Biotin, Cholin, H-vitamin
Színanyaga: kriptoxantin
Fontos alkotója a fehérjebontó enzim, a bromelin.