Egy nő életében a várandósság
az egyik legszebb és egyben legfelelősségteljesebb időszak.
Már a fogantatást megelőző időszaktól a születés pillanatáig, és persze még sokáig…
Az áldott állapot
csodás felelmelő érzései mellett
a fizikai változások azonban sokszor
a terhesség érzetét okozzák.
Mik azok a szervezetben lejátszódó változások, ami miatt a várandósságot terhességnek nevezik és érzik?
Megváltozott hormonháztartással kezdődnek a dolgok…
Ez áll az émelygés hátterében is, különösen az első trimeszterben, általában reggel, délelőtt jelentkezik.
Ha egész nap tart fokozottan figyelni, a megfelelő tápanyagellátottságra és Na-K egyensúlyra.
A hormonok segítik a lazulást, nyúlást, tágulást támogató folyamatokat.
Ennek velejárója, hogy csökken a gyomorszáj záró képessége, következtében pedig gyomorégés kínozza a kismamát.
Ugyancsak a lazulással összefüggésben csökkenése a belek feszessége, lassul a bél-perisztaltika, velejárójaként megjelenhet a székrekedés.
A keringő vérmennyiség megnő, de a részecskeszám nem, ebből adódik a relatív vérszegénység, és tulajdonképpen hígabb vér, aminek köszönhetően csökken a vérrögképződés veszélye, de cserébe a kismama fáradékonyabbnak érezheti magát.
Placenta olyan hormonokat termel, mely fokozza az inzulinrezisztenciát, így az anya sejtjei kisebb mértékben jut be a glükóz, magasabb lehet a vércukorszit, viszont a magzat mindenképpen glükózhoz jut!
A magas vércukorérték szerepet játszhatnak kismama elhízásában, gestációs diabetes, terhesség magas vérnyomás, preeklampszia kialakulásában, a baba élettaninál nagyobb születési súlyában, a lepény korai és nagyfokú öregedésében.
Terhességi magas vérnyomás kialakulását okozhatja, hogy a méhlepény kiserei kialakulások során károsodnak, így a magzatot tápláló vérnek nagyobb ellenállást kell leküzdenie. Veszélyeztetebbek azok, akiknek eredetileg is magas a vérnyomásuk, a vesebetegek, akik ikreket várnak valamint cukorbetegek.
A méhlepény megóvásáért elsősorban a táplálkozással tehetünk, az érfalak rugalmasságának javításával, a vércukorszint egészséges értéken tartásával. Növekvő anyaméh – főleg a 3. trimeszterben – nyomást gyakorol a kismedence nagyobb visszereire, akadályozva a végtagokból a vér visszaáramlását a hasüreg felé, és okoz vizesedést.
Ezeket a természetes változásokat szükséges és lehetséges természetes módon támogatni!
A szakemberek is egyetértenek abban, hogy a baba egészséges fejlődését és a kismama jó közérzetét a legtermészetesebb és legbiztonságosabb módon változatos, minőségi táplálkozással kellene biztosítani.
%
TERMÉSZETESSÉG
+100% vas
+100% folsav
+50% kalcium, foszfor, magnézium
+50% fehérje
+25% A, B vitamin csoport, C, E, jód, cink
Egyszerű javaslatok, amikre könnyű figyelni:
Sok folyadék (tiszta víz) fogyasztása és rostdús étkezés.
Vércukorszint egészséges értéken tartása érdekében kerülni kell az egyszerű/gyorsan felszívódó szénhidrátokat és növelni kell a bevitt rostmennyiséget.
Érdemes kerülni a délelőtti tejfogyasztást.
MÉRLEGEN A VALÓSÁG
A táplálkozástudósok mai álláspontja szerint napi 5-8 alkalommal kellene egy-egy adag zöldséget vagy gyümölcsöt megenni, ami összesen kb. 500-800 g mennyiséget jelent.
Nem mindegy
– Milyen minőséget vásárolsz
– Hogyan tárolod
– Mikor, mivel kombinálva, hogyan fogyasztod el.
Nap, mint nap kell (t)enned a kisbabád fejlődő szervezetéért!
Miközben talán, gyakran émelyegsz és nehezedre esik az evés… vagy a gyomorégés nehezíti az étkezéseidet.
Megmutatom, hogyan biztosíthatod a napi szükséges gyümölcs és zöldség mennyiséget könnyedén, változatosan és persze élvezetesen.