fbpx

Egy nő életében a várandósság
az egyik legszebb és egyben legfelelősségteljesebb időszak.
Már a fogantatást megelőző időszaktól a születés pillanatáig, és persze még sokáig…
Az áldott állapot
csodás felelmelő érzései mellett
a fizikai változások azonban sokszor
a terhesség érzetét okozzák.

Mik azok a szervezetben lejátszódó változások, ami miatt a várandósságot terhességnek nevezik és érzik?

Megváltozott hormonháztartással kezdődnek a dolgok…

Ez áll az émelygés hátterében is, különösen az első trimeszterben, általában reggel, délelőtt jelentkezik.
Ha egész nap tart fokozottan figyelni, a megfelelő tápanyagellátottságra és Na-K egyensúlyra.
A hormonok segítik a lazulást, nyúlást, tágulást támogató folyamatokat.
Ennek velejárója, hogy csökken a gyomorszáj záró képessége, következtében pedig gyomorégés kínozza a kismamát.

Ugyancsak a lazulással összefüggésben csökkenése a belek feszessége, lassul a bél-perisztaltika, velejárójaként megjelenhet a székrekedés.

A keringő vérmennyiség megnő, de a részecskeszám nem, ebből adódik a relatív vérszegénység, és tulajdonképpen hígabb vér, aminek köszönhetően csökken a vérrögképződés veszélye, de cserébe a kismama fáradékonyabbnak érezheti magát.

Placenta olyan hormonokat termel, mely fokozza az inzulinrezisztenciát, így az anya sejtjei kisebb mértékben jut be a glükóz, magasabb lehet a vércukorszit, viszont a magzat mindenképpen glükózhoz jut!

A magas vércukorérték szerepet játszhatnak kismama elhízásában, gestációs diabetes, terhesség magas vérnyomás, preeklampszia kialakulásában, a baba élettaninál nagyobb születési súlyában, a lepény korai és nagyfokú öregedésében.

Terhességi magas vérnyomás kialakulását okozhatja, hogy a méhlepény kiserei kialakulások során károsodnak, így a magzatot tápláló vérnek nagyobb ellenállást kell leküzdenie. Veszélyeztetebbek azok, akiknek eredetileg is magas a vérnyomásuk, a vesebetegek, akik ikreket várnak valamint cukorbetegek.

A méhlepény megóvásáért elsősorban a táplálkozással tehetünk, az érfalak rugalmasságának javításával, a vércukorszint egészséges értéken tartásával. Növekvő anyaméh – főleg a 3. trimeszterben – nyomást gyakorol a kismedence nagyobb visszereire, akadályozva a végtagokból a vér visszaáramlását a hasüreg felé, és okoz vizesedést.

Ezeket a természetes változásokat szükséges és lehetséges természetes módon támogatni!

A szakemberek is egyetértenek abban, hogy a baba egészséges fejlődését és a kismama jó közérzetét a legtermészetesebb és legbiztonságosabb módon változatos, minőségi táplálkozással kellene biztosítani.

%

TERMÉSZETESSÉG

Nagyon nagy a kismama felelőssége, hiszen életmódjától és táplálkozásától függ, hogyan fejlődik, illetve milyen minőségű és mennyiségű tápanyagokból fog felépülni babája szervezete.  Ráadásul ügyelnie kell a szervezet megnövekedett szükségleteire:
+100% vas
50%-kal nő a keringő vérvolumen. Ahhoz, hogy az anya és a placentán keresztül a magzat is elegendő oxigénhez jusson, több hemoglobin szükséges, aminek egyik legfontosabb alkotóeleme a vas.  A vas képes raktározódni, de a legtöbb nő már eleve vashiánnyal kezdi a várandósságot. Szükséges a vasraktárak feltöltése, mert a szülés természetes vérvesztéssel jár.
+100% folsav
Már 3-4 hónappal a baba tervezett fogantatása előtt érdemes fokozni a bevitelt, a velőcső-záródási rendellenességek megelőzése érdekében. Hőre nagyon érzékeny vegyület!
+50% kalcium, foszfor, magnézium
Megnövekedett kalcium igény a baba egészséges csontozatának fejlődéséhez szükséges, ezzel együtt nő a a D-vitamin szükséglet, ami a kalcium beépülését segíti a csontokba. A kismama csontozata és fogazata szempontjából ugyanilyen fontos. A foszfor is a csontképzésben tölti be a legfontosabb szerepét. A magnézium részt vesz a csontok és fogak felépítésében, az idegrendszer sejtjeinek működésében, a sejthártya áteresztőképességének szabályozásában. Növeli az érfalak rugalmasságát, javítja a szív munkájának hatásfokát. A várandósság alatt gyakran fellépő izomgörcs a magnézium hiány jele!
+50% fehérje
A születendő gyermek fejlődését megfelelő fehérjebevitellel támogatni kell. Arról se feledkezzünk el, hogy magasabb fizikai aktivitás (sport) mellett megnövekszik a szervezet fehérjeigénye. Várandosság önmagában komoly fizikai kihívás…
+25% A, B vitamin csoport, C, E, jód, cink

Egyszerű javaslatok, amikre könnyű figyelni:

Sok folyadék (tiszta víz) fogyasztása és rostdús étkezés.

Vércukorszint egészséges értéken tartása érdekében kerülni kell az egyszerű/gyorsan felszívódó szénhidrátokat és növelni kell a bevitt rostmennyiséget.

Érdemes kerülni a délelőtti tejfogyasztást.

MÉRLEGEN A VALÓSÁG

A táplálkozástudósok mai álláspontja szerint napi 5-8 alkalommal kellene egy-egy adag zöldséget vagy gyümölcsöt megenni, ami összesen kb. 500-800 g mennyiséget jelent.

Nem mindegy

– Milyen minőséget vásárolsz

– Hogyan tárolod

– Mikor, mivel kombinálva, hogyan fogyasztod el.

Nap, mint nap kell (t)enned a kisbabád fejlődő szervezetéért!
Miközben talán, gyakran émelyegsz és nehezedre esik az evés… vagy a gyomorégés nehezíti az étkezéseidet. 

Megmutatom, hogyan biztosíthatod a napi szükséges gyümölcs és zöldség mennyiséget könnyedén, változatosan és persze élvezetesen.