fbpx

„Tévedésből” allergiás

Szerző:

Egyes források szerint Magyarországon minden 3. ember küzd valamilyen allergiával (szénanátha, allergiás asztma, allergiás kötőhártyagyulladás, ekcéma, ételallergia, kontakt allergia, egyéb különleges fajták stb.)

Az allergiások számának folyamatos növekedése arra is utal, hogy kevesen találnak kiutat az allergiából, vagy az elért eredmény nem tartós.
Végül marad a gyógyszeres kezelés, a tünetek enyhítése és a tudat, hogy az allergiával meg kell tanulni együtt élni. Biztosan bele kell törődnünk?

 

Mi az allergia?

Az allergia tulajdonképpen a szervezet immunrendszerének téves reakciója egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben.

Hogyan segítsük immunrendszerünk működését?

Jó hír, hogy az immunrendszerünk működését befolyásoló rengeteg tényező közül többre mi magunk is hatással lehetünk. 

1. Egy kis kosz, hasznos

Nagyban elősegíti az egészséges, jól működő immunrendszer kialakulását, ha gyerekkorban találkozik különböző mikrobákkal.

Az immunrendszer megfelelő működésének kialakulásához, a helyes reakciók megtanulásához szükséges, hogy a szervezet megfelelő mennyiségben találkozzon kosszal, kórokozókkal és parazitákkal.

2. Egészséges bélflóra

A bélflóra egészséges állapota és a jól működő immunválasz között egyértelmű összefüggést találtak a kutatók.
A túlzott tisztasághoz hasonló kétélű fegyver a kórokozók elleni harcban alkalmazott antibiotikum is, aminek az emberbarát bélbaktériumok éppúgy áldozatul esnek.

Vizsgálatok szerint jelentősen növeli az asztma kialakulását, ha a kismama a harmadik trimeszterben antibiotikumot kap.
Ha a gyermeket 1. életévében antibiotikummal kezelik, akkor 6-7 éves korára kétszer akkora eséllyel alakul ki az asztma, 60%-kal nő az ekcéma és a szezonális allergia kockázata. (Forrás: J Allergy Clin Immunol. 2009)

Szülőként fontos, hogy felkészültek legyünk egyes betegségek lehetséges természetes gyógymódját illetően, és legyünk magabiztosak, amikor az orvostól kérdezünk az antibiotikumos kezelések szükségességét illetően.

3. Prebiotikumos táplálkozás

A beleinkben élő hasznos mikroorganizmusok egészséges jelenlétét prebiotikus táplálkozással napi szinten támogatni kell. A leggyakrabban emlegetett prebiotikumok az oligoszacharidok és az inulin.
Egyszerűen, könnyedén táplálhatod bélflórádat a BellyWell instant segítségével.

4. Immunerősítő ételek

Az immunválaszok összehangolt működését a fehérvérsejtek limfocita nevű csoportja felelős.
A tudomány mai álláspontja szerint az immunválaszok összehangolt működését a gyümölcsökben, zöldségekben található fitonutriensek (pl. flavonoidok), vitaminok (pl. folsav, A-vitamin) nagy hatékonysággal támogatják.

Miben található, mit együnk?
Flavonoidok: alma, ananász, áfonya, citrom, cékla, gránátalma, meggy, vörös szőlő, bodza
Folsav: cékla, gránátalma
A-vitamin: sárgarépa, ananász, homoktövis

Vizsgálatok szerint, ha 6-12 hónapig napi 9 adag gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, csökkennek a gyulladások és az allergiára való hajlam. (Dr.Leo Galland)

Napi 9 adag, legalább fél évig…
Nos, ez mindannyiunk számára nagy kihívás. Látjuk, hogy a szervezetünk támogatása nem merülhet ki szezonális kampányokban, vagy rövid kúra jelleggel!
De a WellVital instantjai és a Nektár koncentrátuma segítéségével könnyen áthidalható ez a nehézség, mert nagy mennyiségben, teljesen természetes egészként tudod elfogyasztani azokat a táplálékokat, amelyek a tudomány által is bizonyítottan segíthetnek allergia esetén.

5. Egészséges máj

Az allergia tüneteit leggyakrabban a hízósejtekből felszabaduló értágító hatású hisztamin okozza, ami a szövetek ödémásodását, vérbőségét, viszketését okozza.
A reakciók során felszabadult hisztamint végül a máj bontja le.

Amennyiben a májnak ez a lebontó képessége jól működik, nem alakulnak ki olyan kellemetlen mértékben a tünetek.
Amikor a máj kifárad vagy „telítődik”, akkor a le nem bontott hisztamin és egyéb káros anyagok is súlyosbítani fogják az allergiás tüneteket.

Májadat kiválóan karbantarthatod például cékla és homoktövis rendszeres fogyasztásával.

A Cékla-sárgarépa és az Ananász-homoktövis instantok segítségével ez is könnyedén megoldható.

6. Lelkiállapot

Biztosan tapasztaltad már, hogy lelkiállapotod milyen erős hatással van védekezőképességedre.
Nékám Kristóf (allergológus és klinikai immunológus) szerint határozott összefüggés van a depresszió és az allergiás betegségek között…

 

Az allergiát a civilizációs ártalmak között tartják számon, így a megoldás mottója nemes egyszerűséggel a következő is lehetne:

VISSZA A TERMÉSZETBE!

De mielőtt pollenallergiásként fejest ugranál a parlagfűbe, a fenti lépéseket ne hagyd ki 😉
A szervezeted meghálálja, ha nap, mint nap rendszeresen gondoskodsz róla.